fallback

Кристин Лагард: Проблемът на Италия е в липсата на доверие към реформите

Натискът на пазара над италианските държавни облигации е "временна лудост", коментира италианският премиер Берлускони

21:42 | 04.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Проблемът на Италия е в липсата на доверие към икономическите мерки, обявени от нейното правителство, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

Лагард обеща фондът обстойно и строго да провери дали Италия е изпълнила ангажиментите си "в писмото от 15 страници, представено на членовете на еврозоната преди две седмици".

Италианският премиер Силвио Берлускони потвърди днес, че Италия се е обърнала към МВФ да наблюдава и да "потвърди" реформите й.

"МВФ много любезно дори ни предложи средства, които ние отказахме, като му благодарихме, тъй като не намираме за необходима такава интервенция", посочва Берлускони. Той добави, че страната му засега не изпитва необходимост да ползва механизмите на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) . Според него натискът на пазара над италианските държавни облигации е "временна лудост".

Кристин Лагард поясни след края на срещата на Г-20 в Кан, че Съветът на директорите на фонда ще започне работа над новия механизъм за кредитиране - "профилактичната линия на ликвидност, предназначена за осигуряване на разширено и по-гъвкаво краткосрочно финансиране на страни със силна политика и фундаментални показатели, но изпитваща системични трусове.

Междувременно лихвите по италианските облигации скочиха до 10-годишен максимум от 6,404%, отразявайки недоверието на инвеститорите спрямо третата икономика от еврозоната.

Този рекорд на доходността по италианските облигации последва рекордния спред - разликата спрямо лихвените равнища на германските облигации, смятани за референтни, скочила до близо 460 базисни пункта (4,6 процента) часове след новината за поставянето на Италия под наблюдението на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още