fallback

Поредна сесия на загуби за европейските индекси

Индексите се обагриха в червено поради нестихващите опасения около политическата ситуация в Гърция

19:10 | 04.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се понижиха в петък, поради нестихващите опасения около политическата ситуация в Гърция, въпреки слабия спад на безработицата в САЩ, пише MarketWatch.

Паневропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 1,01% до 240 пункта.

Европейската дългова криза остана в светлината на прожекторите. Гръцкият парламент ще гласува вот на доверие на правителството на Георгиос Папандреу по-късно в петък. Папандреу изостави пановете си да подложи на референдум последната спасителна сделка за Гърция след силния натиск от страна на еврозоната и собствената си партия.

Междувременно президентът на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозо обяви, че Италия в поискала от Международния валутен фонд (МВФ) да наблюдава прилагането на планираните от страната икономически реформи, в опит да възстанови доверието на пазарите.

От другата страна на Атлантика, данни на щатското финансово министерство разкриха, че американската икономиката е създала нови 80 хил. работни места през октомври, с което безработицата в най-голямата икономика в света се е понижила до 9% от 9,1%. Прогнозите на анализаторите бяха за нови 90 хил. работни места и нулев спад на безработицата.

Френският телекомуникационна компания Alcatel-Lucent се оказа най-големия губещ от  Stoxx 600, като акциите й се понижиха с повече от 17%, след като компанията обяви 6,8% спад на приходите си за третото тримесечие до 3,8 млрд. евро.

Френският  CAC-40 се понижи с 2,25% до 3124 пункта.

В Германия  DAX 30 се раздели с 2,72% до 5966 пункта, като акциите на Commerzbank AG изгубиха над 6,5% от стойността си, след като банката отчете загуби за третото тримесечие.

Британският FTSE 100 се понижи с 0,33% до 5527 пункта. Акциите на  Royal Bank of Scotland Group PLC се повишиха с 0,25%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още