fallback

Драги показа, че избира лихвите вместо печатането на пари, за да ускори растежа

Той звучеше по-скоро като шефа на Фед Бернанке, отколкото като предшественика си Трише, което предполага ново понижение на лихвите, коментира анализатор

14:00 | 04.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Марио Драги, който от 1 ноември пое управлението на ЕЦБ. Снимка: Ройтерс 

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги показа, че по-скоро би използвал лихвените проценти, отколкото печатарската машина, за да подкрепи растежа на изправената на ръба на рецесията еврозона, пише Bloomberg.

Оглавявайки първата среща на ЕЦБ, след като на 1 ноември наследи президентския пост от Жан-Клод Трише, вчера Драги неочаквано понижи основния лихвен процент в еврозоната с четвърт процентен пункт до 1,25%, загатвайки за по-нататъшни понижения. В същото време той изключи възможността за ускоряване на програмата за изкупуване на облигации посочвайки, че тя е „временна“ и „ограничена“.

„Завръщаме се към традиционните похвати в борбата с кризата – понижаване на лихвите вместо изкупуване на облигации“, казва Джулиан Калоу, главен икономист за Европа на Barclays Capital в Лондон. „Той може би е първият президент на ЕЦБ, който си позволи да произнесе думата „рецесия“, преди тя да се е случила“.

На пресконференция във Франкфурт след срещата на ЕЦБ Марио Драги заяви, че Европа върви към „умерена рецесия“. „Това което наблюдаваме е забавяне на растежа, което ще доведе до умерена рецесия в края на годината“.

Драги обяви, че централната банка отново ще понижи лихвените проценти в началото на декември, с което ще неутрализира повишенията, предприети от Трише по-рано тази година.

Драги звучеше по-скоро като шефа на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке, отколкото като Трише, казва Тревър Грийтам, директор на Fidelity Worldwide Investment в Лондон. „Той обърна много повече внимание на икономическия растеж. Това предполага ново понижение на лихвите след месец“.

След понижаването на лихвата еврото поевтиня преди да се възстанови до нива от 1,3822 долара във Франкфурт вчера вечерта. Доходността по италианските облигации се понижи, след като по-рано в четвъртък достигна рекордни стойности.

Драги беше под натиск да ускори програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации и така да предотврати разпространението на дълговата криза в Италия – третата по-големина икономика в еврозоната.

Преди срещата, финансовият министър на Ирландия, Майкъл Нуунън призова ЕЦБ да използва „стена от пари“, за да спре спекулациите за разпространението на кризата, последвали решението на Атина да проведе референдум за приемането на втория спасителен план за страната. След масивен външен и вътрешен политически натиск, вчера вечерта гръцкият премиер Георгиос Папандреу се отказа от идеята си за провеждането на референдума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още