fallback

ЕК и ЕС: Атина трябва да се придържа към одобрените европейски помощи

В съвместно изявление Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой подчертават, че искат "Гърция да остане в еврозоната"

21:51 | 03.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

„Гърция трябва да се придържа към мерките за европейска помощ, одобрени в края на октомври“, заявиха днес в съвместно комюнике председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

Двамата европейски лидери подчертават в същото време, че искат "Гърция да остане в еврозоната", отбелязва Ройтерс.

„Еврозоната остава готова да продължи да подкрепя Гърция, но тя трябва да се придържа към договорения пакет от 26-27 октомври и по-специално да продължи да прилага програмата на ЕС и МВФ. Това трябва да бъде кристално ясно. Ние искаме Гърция да остане в еврозоната“, казват двамата лидери.

Ван Ромпой коментира, че се надява темата за гръцкия референдум вече да не е на дневен ред.

„Очевидно идеята за референдума повече не е актуална, така че да се надяваме гръцкото правителство и парламента да могат да одобрят новата програма, за да можем да отпуснем транша в средата на декември и нещата да могат да продължат.

„Вчера ние ясно заявихме на гръцкото правителство: можете да правите каквото искате, но ние трябва да сме сигурни, че парите, които инвестирахме, които заемаме, някой ден ще си ги получим обратно. Затова трябва да сме сигурни и не можем да платим, докато този референдум все още е на дневен ред“, казва ван Ромпой.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още