fallback

Папандреу: Референдумът в Гърция може да се проведе на 4 декември

Двама гръцки министри обаче вече се обявиха против провеждането му, а без поредните траншове от първия спасителен финансов пакет Гърция може да фалира на 11 декември

10:37 | 03.11.11 г. 2

Референдумът в Гърция за новия спасителен финансов пакет може да се проведе на 4 декември, заяви гръцкият премиер Андреас Папандреу след преговорите тази нощ с европейските лидери в рамките на срещата на високо равнище на Г-20 във френския град Кан, съобщи ИТАР-ТАСС.

Гърция не се отказва от ангажиментите си спрямо европейските си партньори, тъй като се смята за част от еврозоната, увери Папандреу.

„Това е важно за нашето място в системата на общата европейска валута. Именно с тази цел се провежда и референдумът. Мисля, че можем да го проведем на 4 декември“, посочи той.

На уточняващ въпрос какъв ще бъде отговорът на гърците на референдума той обяви: „Мисля, че те ще кажат „да“.

На съвместна пресконференция тази нощ германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози подчертаха, че се застъпват за съвместно разработване на решения с участието на Европейския съюз, Международния валутен фонд и гръцките власти.

Междувременно бе обявено, че на референдума няма да бъде поставян въпроса за членството на Гърция в еврозоната. На гръцките граждани ще бъде предложено да отговорят на въпроса за новия спасителен финансов пакет, заяви говорителят на гръцкото правителство Ангелос Толкас, цитиран от британската телевизия Sky news.

Министърът на финансите на страната Евангелос Венизелос обаче вече поиска отмяна на референдума, съобщиха тази сутрин гръцки телевизии, цитирани от РИА Новости. По-рано Венизелос отхвърли и думите на Папандреу, че референдумът ще даде отговор на въпроса трябва ли Гърция да остане в еврозоната с аргумента, че членството на страната във валутния съюз не може да бъде преразглеждано.

На свой ред гръцкият министър на регионалното развитието Михалис Хрисохоидис поиска европейският спасителен план да бъде бързо ратифициран от парламента, като по този начин също се противопостави на плановете на премиера на страната за референдум, съобщи БТА, като се позова на AFP.

Представител на лондонското Сити пък припомни пред ИТАР-ТАСС, че на 11 декември Гърция трябва да изплати 12 млрд. евро по държавни облигации, което при блокирането на поредния транш от първия спасителен пакет до провеждането на референдума едва ли е изпълнимо.

„Без отпускането на шестия транш от 8 млрд. евро от страна на ЕС и МВФ и на последващия седми транш от 5 млрд. евро, Гърция няма да успее да погаси тези задължения, което на практика означава фалит“, подчерта той.

След вчерашната среща между Меркел, Саркози и Папандреу стана ясно, че Гърция няма да получи следващия транш от спасителния пакет, докато не реши дали остава в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още