fallback

След 18 години Русия е на път да се присъедини към СТО с благословията на Грузия

Грузия вчера се съгласи с предложението на Швейцария за компромис между позициите на Кремъл и Тбилиси, като Русия ще даде отговор до няколко дни

11:22 | 28.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

След 18 години на преговори Русия е на път да се присъедини към Световната търговска организация (СТО) през декември, след като вчера Грузия се съгласи с предложението на Швейцария за компромис между позициите на Кремъл и Тбилиси, съобщава Bloomberg.

Русия - най-голямата икономика, която все още не е член на световния търговски арбитър - ще има нужда от „няколко дни, за да даде своя отговор на предложения план“, заяви ръководителят на преговорите от руска страна Максим Медведиков. На последния кръг от преговорите Грузия и Русия се договориха по „почти всички различия“, съобщава СТО в изявление, публикувано днес.

Русия, се опитва да се присъедини към организацията от 1993 г. В това отношение Москва бие рекорда на Китай, който прекара в чакалнята на търговската организация цели 15 години.

След като миналата седмица Европейският съюз (ЕС) подкрепи кандидатурата на Русия, единствената страна, която все още предстои да даде благословията си остава Грузия - членка на СТО, която води 5-дневна война с Русия през 2008 г.

Кавказката република блокира членството на Москва в СТО поради спор за контрола над митнически пунктове в отцепилите се от Грузия региони Южна Осетия и Абхазия.

„Руската федерация може да стане член на СТО, при условие че се съгласи на предложението“, се посочва в изявление на грузинското правителство. Тбилиси посочва, че е „напълно наясно, че тези разговори не са форумът, на който да бъде разрешен проблемът с незаконната окупация на 20% от грузинската територия от руските военни“.

Миналата година Вашингтон заяви, че е договорил повечето детайли, необходими за приемането на Русия в СТО. При посещението си в Москва през март щатският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че САЩ „силно подкрепят“ кандидатурата на Русия. Въпреки това щатският конгрес все още не е отменил закон от времето на Студената война, ограничаващ търговията с Русия.

САЩ и Европа не трябва „да се крият“ зад Грузия в опитите си да забавят членството на Русия в СТО, заяви на 6 октомври руският премиер Владимир Путин. Преговорите могат да приключат до края на годината, като оставащите пречки са „чисто политически“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
fallback