fallback

Гърция желае представителите на "тройката" да останат постоянно в Атина

Според гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос присъствието на международните кредитори в страната ще избегне проблемите с комуникацията

11:03 | 28.10.11 г. 4

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от ИТАР-ТАСС, потвърди, че Гърция ще получи 6-ия транш на стойност 8 млрд. евро от първия спасителен пакет с кредити от ЕС и Международния валутен фонд до средата на ноември.

За първи път представител на гръцкото правителство заяви, че то желае присъствието в Атина на представители на международните кредитори на страната, които до момента пристигаха на мисия веднъж на всеки 3 месеца, „да бъде постоянно, за да не се създават проблеми в комуникацията ни с тях, а делата да се придвижват бързо“.

Според Венизелос обаче ролята на представителите на „тройката“ (ЕС, МВФ и ЕЦБ) ще бъде спомагателна и консултантска. „Решаващата роля за реализирането на програмата на реформи е на Гърция“, добави той.

Министърът на финансите обясни, че новият пакет за финансово подпомагане на Гърция, одобрен на срещата на високо равнище, ще бъде в размер на 130 млрд. евро.

„От официалния сектор ще получим 100 млрд. евро до 2014 г., а към това се прибавят и 30 млрд. евро за финансиране на обслужването на държавния ни дълг. При това с помощта на тези 100 млрд. евро ще се удовлетворяват заемните нужди на страната и ще се рекапитализират банките“, изтъкна той.

По думите му програмата ще стартира до края на годината, а в началото на 2012 г. трябва да приключат преговорите и за новата схема за участието на частния сектор в отписването на дълга.

Венизелос подчерта, че „напълно се гарантира ликвидността на гръцката банкова система в рамките на целия период на реализиране на програмата и е напълно осигурена рекапитализацията на гръцките банки“.

При това според него „няма да се наложат нови мерки на строги икономии в областта на пенсиите и заплатите през 2011 и 2012 г. при условие, че ще бъдат реализирани всички закони, които бяха приети от парламента“.

Междувременно професорът по икономика в Атинския университет Янис Варуфакис, цитиран от РИА Новости, заяви, че решенията на срещата на високо равнище на Европейския съюз за преодоляване на дълговата криза не са реалистични и не могат да бъдат осъществени.

„Мисля, че всъщност не е имало никакво споразумение. Просто, уморени от обсъжданията, преди да съмне европейските лидери решиха да придадат форма на несъгласията помежду си“, твърди експертът.

По думите му данните, на които се базират разчетите на ЕС за намаляване на гръцкия дълг, са „почти случайни“. „Тези данни не издържат на подробни изчисления, не отговарят на действителното положение на нещата в Европа и много скоро ще се убедим в това. Мисля, че и „подстригването“ на гръцкия дълг няма да се получи така, както го планират те. За него ще преговарят в продължение на 2-3 месеца, а след това обсъждането ще започне отначало“, отбеляза експертът.

Варуфакис се отнася скептично и към изявлението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, който определи решенията на срещата на високо равнище като „спасителни“ за страната. „Това е поредното спасяване“, уточни експертът, който някога бе и съветник на самия Папандреу.

Според него вярното решение за европейските проблеми включва хомогенизиране на банковата система, принудителното ѝ рекапитализиране чрез Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), пряк надзор върху държавния дълг от страна на Европейската централна банка и формулиране на обща антикризисна политика.

В ранните утринни часове на четвъртък лидерите на държавите-членки на ЕС обявиха редица инициативи за решаване на настоящите проблеми в еврозоната, сред които отписване на 50% от гръцкия дълг от страна на частните инвеститори, допълнителна финансова подкрепа за Гърция, рекапитализиране на европейските банки и разширяване на пълномощията на ЕФФС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още