fallback

Печалбата на BASF намаля през третото тримесечие

Продажбите обаче регистрират ръст от 12% на годишна база

10:36 | 27.10.11 г.

Германският химически концерн BASF SE обяви, че очаква продажбите през 2011 г. значително да превишат показателя за предходната година, но предупреди, че ръстът ще продължи да се забавя през четвъртото тримесечие, тъй като пазарната динамика и притесненията за перспективите пред световната икономика увеличават предпазливостта на потребителите, съобщи MarketWatch.

„Управляваме нашите запаси съобразно с това и продължаваме програмите си за намаляване на разходите“, заяви Курт Бок, главен изпълнителен директор на компанията.

Нетната печалба на BASF през третото тримесечие се е свила с 4,3% до 1,19 млрд. евро, оставайки под прогнозираното от анализаторите понижение от 6%.

Продажбите са нараснали с 12% на годишна база до 17,61 млрд. евро при прогнозиран от експертите ръст от 10%.

Въпреки че търсенето на химически продукти се очаква да отслабне през четвъртото тримесечие, анализаторите не очакват задължително да се повтори резкият спад от 2008 г. в продажбите на компанията. Вземайки под внимание уроците от последния спад, химическите концерни и потребителите напоследък понижиха нивото на запасите си. То се задържа ниско и заради волатилните цени на суровините, докато същевременно потребителите търсят по-ниски цени.

Акциите на BASF са загубили около 16% от стойността си от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 04.09.22 г.
fallback