IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папандреу: След 50% отписване дългът ни вече е устойчив

За някои от гръцките банки решаването на дълговия проблем може да предизвика „временна национализация”, предупреди премиерът на Гърция

10:26 | 27.10.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Папандреу пред репортери в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Папандреу пред репортери в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Сделката, според която частните кредитори ще отпишат 50% от стойността на притежаваните от тях гръцки облигации, превръща нивото на задлъжнялост на Гърция в „устойчиво”. Такова е мнението на премиера на страната Георгиос Папандреу, цитирано от Ройтерс.

„Сега дългът ни е абсолютно устойчив”, заяви категорично Папандреу след постигнатото вчера споразумение.

„Да се надяваме, че пред нас предстоят нови и по-добри времена – както за Гърция, така и за Европа. Сега Гърция може да уреди сметките си от миналото, веднъж завинаги”, посочва Папандреу.

Благодарение на сделката Гърция вече няма да трупа така лесно бюджетни дефицити, уверен е Папандреу. Тя обаче може и да предизвика „временна национализация” на някои от банките в страната.

Причината е, че именно гръцките банки са сред най-големите кредитори на страната и отписването на 50% от голямата им позиция може да ги изправи пред огромни проблеми при покриването на изискванията за капиталова адекватност.

Очаква се орязването на дълг да предизвика огромни загуби за банките в Гърция и държавните пенсионни фондове, които са основата на пенсионната система. Заедно те притежават гръцки облигации за над 100 млрд. евро.

Съгласно новия план задлъжнялостта на Гърция ще бъде намалена с около 50 процентни пункта като съотношение с брутния вътрешен продукт. При предишната сделка, постигната през юли, се предвиждаше нивото на задлъжнялост да се намали с 12 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
taizen
преди 12 години
Не са виновни гърците че имаме заплати от по 200евро! А и нашите банки не знам дали имат гръцки облигации, които да трябва да отпишат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
stoian777
преди 12 години
Браво, браво, браво ЕВРОПЕЙЦИ. Това е истинска демокрация и равенство. Нека хората си взимат заплатките ( от 2000 еврака нагоре ), нека си карат сиестичките, нека си имат банките, мобилните оператори, да взимат държавните ни поръчки ( не е тайна за никого, че много гръцки фирми в момента ни взимат държавните поръчки т.с. евро парите ни за най различни строежи ), а ние гнием и се изтриваме от лицето на земята бедни и уръфани, гладни и безбарични. Господа какво правим ние в този ЕС, кави сме ние на този ЕС, къде е нашата заплата от 200 евро спрямо 2000 евро на гърка на когото ние ОПРОЩАВАМЕ дълга ??? Каква справедливост и какво равенство само....ДА ЖИВЕЕ СПРАВЕДЛИВИЯ ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
kravata_mu
преди 12 години
веселяк :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още