IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папандреу: След 50% отписване дългът ни вече е устойчив

За някои от гръцките банки решаването на дълговия проблем може да предизвика „временна национализация”, предупреди премиерът на Гърция

10:26 | 27.10.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Папандреу пред репортери в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Папандреу пред репортери в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Сделката, според която частните кредитори ще отпишат 50% от стойността на притежаваните от тях гръцки облигации, превръща нивото на задлъжнялост на Гърция в „устойчиво”. Такова е мнението на премиера на страната Георгиос Папандреу, цитирано от Ройтерс.

„Сега дългът ни е абсолютно устойчив”, заяви категорично Папандреу след постигнатото вчера споразумение.

„Да се надяваме, че пред нас предстоят нови и по-добри времена – както за Гърция, така и за Европа. Сега Гърция може да уреди сметките си от миналото, веднъж завинаги”, посочва Папандреу.

Благодарение на сделката Гърция вече няма да трупа така лесно бюджетни дефицити, уверен е Папандреу. Тя обаче може и да предизвика „временна национализация” на някои от банките в страната.

Причината е, че именно гръцките банки са сред най-големите кредитори на страната и отписването на 50% от голямата им позиция може да ги изправи пред огромни проблеми при покриването на изискванията за капиталова адекватност.

Очаква се орязването на дълг да предизвика огромни загуби за банките в Гърция и държавните пенсионни фондове, които са основата на пенсионната система. Заедно те притежават гръцки облигации за над 100 млрд. евро.

Съгласно новия план задлъжнялостта на Гърция ще бъде намалена с около 50 процентни пункта като съотношение с брутния вътрешен продукт. При предишната сделка, постигната през юли, се предвиждаше нивото на задлъжнялост да се намали с 12 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Отписването на дълг е крайна мярка , когато всички останали възможности са изчерпани . Гърция има активи за над 300 милиарада Е , приватизацията още не е започнала , а вече се отписва дълг. Не на нас тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Пътят към ада е осеян с добри намерения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Няма как да ги приватизират без да ги национализират преди това гръцките банки. Гърция се готви да продаде чрез приватизация на западни инвеститори не само държавни активи , а както се вижда и много частни корпорации ,които преди това ще бъдат национализирани. Разбира се временно:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Те банките им спокойно би трябвало да могат да отпишат 50% от дълга , и без това те за тези книги със сигурност са платили два пъти по малко на акционите под масата. Така , че това не би трябвало да им е донесло загуби в реално измерение. Освен това те държат малка част от книгите , голямата част са я продали било с посредници или без на ЦБ на някои държави ..кой държави ? Бразилия и Китай със сигурност имат много в хазтите си , те затова приеха да станат гаранти по фонда за спасяване..защото спасяват себе си и да не излезе сега на яве , че техните централни банкери са "заменили" част от парите в държавните им хазни с гръцки книги , които пък със сигурност са купили за по малко пари отколкото пише на тях.Някои хора там са станали милиардери за един ден и с една сделка , аз бих попитал хората в тези страни ясно ли им е какви хора управляват държавите им и централната им банка - крадци !!!!Заради тези крадци сега кризата ще продължи и дори от Западна Европа ще ги изнудят да купят още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Гръцките банки в БГ трябва да разделим на две групи:1. БГ юридически лица, които са регистрирани по закона за БНБ. При тях теоретично не би трябвало да има проблеми, свързани с ''токсичен'' гръцки дълг собственост на майките им. Също така влоговете в тях /на физ. лица/ са гарантирани от българският фонд за гарантиране на влоговете!!! Но наистина ще е изключително важно БНБ да ги наблюдава под микроскоп и да реагира дори на най-малкото съмнение за .. .2. По-лошият вариант са чуждите банки регистрирани в ЕС /в частност гръцките/, които са регнали свой клонове в БГ на база европейските директиви за банковото дело. Те са скачени съдове с банките майки. А влоговете са гарантирани от фонда по седалището на регистрацията на банката майка.Като цяло ситуацията не е розова. БНБ е длъжна да защити интересите на българските граждани и бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
" именно гръцките банки са сред най-големите кредитори на страната и отписването на 50% от голямата им позиция може да ги изправи пред огромни проблеми " Това е вече доста притеснително за уж българските банки Пощенска, ОББ, Алфа и ....знаете кои. Струва ми се , че доста пари ще изтекът към Гърция, следващаа година...От БНБ трябва много стрикно и без компромистно да действат, ако това се случи...дори и отнемане на лиценз, ако си го позволят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
napoleona
преди 12 години
Интересно....50% отписване на дълга ще означава или национализация на гръцките банки или нови собственици. А за пенсионната система не се тревожете. Задава се увеличаване на пенсионната възраст и увеличаване на вноските и ударно намаляване на пенсии.Там ще се оправят някак си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
donmuftacho
преди 12 години
лошо, мноого лошо, държа гръцки облигации за 20млрд. ся ще го духна !:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Lamer777
преди 12 години
То да бяха само гърците....с мед да ги намажеш !Ами жабарите, ами португезите, ами шпаньолите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
krasus
преди 12 години
Както се казва нямаме приходи нямаме и разходи дето Бойко се удря в гърдите колко изрядни сме били . Kаква файда от това -гръка пак ще харчи пари на заем и ще си кара кефа за наша сметка и ще ни се надсмива .Hа кой му пука за тая изрядност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още