fallback

Volvo обяви ръст на нетната печалба и поръчките през третото тримесечие

Компанията обаче не дава точна прогноза за търсенето на продукцията ѝ през следващата година заради несигурната макроикономическа ситуация

16:38 | 25.10.11 г.

Главният изпълнителен директор на Volvo Олоф Першон. Снимка: Ройтерс

Шведският автопроизводител Volvo днес обяви ръст на нетната печалба и получените поръчки през третото тримесечие, но посочи, че е трудно да се прецени развитието на световната икономика и евентуалното отражение върху търсенето през следващата година, съобщи MarketWatch.

Нетната печалба е 3,83 млрд. шведски крони (583 млн. долара) спрямо 2,81 млрд. шведски крони през аналогичния период на 2010 г. Приходите са нараснали с 15% до 73,32 млрд. шведски крони.

Оперативната печалба достига 5,77 млрд. шведски крони от 4,91 млрд. преди година, а поръчките за камиони са се увеличили с 18% до 59 975 броя.

Компанията, която е на второ място в света по производство на камиони след германския концерн Daimler AG, обяви, че очаква спад от 10% в търсенето в Европа, но увеличаване на поръчките от Северна Америка заради замяната на по-стари камиони, както и ръст в Япония при продължаващото възстановяване на страната след катастрофалното земетресение и вълните-цунами от март тази година.

От Volvo остават предпазливи за глобален ръст на поръчките, посочвайки, че наблюдават потребителската активност.

Компанията планира да понижи производството за Европа през 2012 г., за да се доближи до очакваните по-слаби поръчки от региона.

„Общият пазар за 2012 г. е трудно да се предвиди заради несигурната макроикономическа ситуация“, заяви главният изпълнителен директор на Volvo Олоф Першон. „В краткосрочен план внимателно наблюдаваме тенденцията при търсенето и достъпа до ликвидност чрез финансовата система. Едно евентуално влошаване може да промени очакванията ни за следващата година“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още