fallback

И новият пакет няма да спаси Гърция

До 2020 г. Атина ще има нужда от двойно повече пари от очакваното – около 252 млрд. евро.

18:24 | 22.10.11 г. 31
Автор - снимка
Създател

Става дума за ужасяващи цифри. Финансовата нужда на Гърция до 2020 г. се очаква да бъде двойно по-висока от очакваната досега. Сумата се изчислява на поне 252 млрд. евро. Ако рецесията в южноевропейската държава обаче продължи, нуждата може да достигне дори 444 млрд. евро. 

Поне така пише според Financial Times в новия поверителен доклад за устойчивостта на гръцката икономика, изготвен от Тройката (ЕК, МВФ и ЕЦБ), който в петък е бил представен пред финансовите министри на еврогрупата.

Икономистите са пресметнали няколко сценария и са достигнали до ужасяващ извод: пресметната през юли сума от 109 млрд. евро до 2020 г. е просто троха.

Положението на Гърция се е влошило чувствително, заявяват смутено представители на еврогрупата. Затова и вторият пакет трябва да бъде напаснат. Затова частните кредитори и страните от зоната ще трябва да се напрегнат още.

Одиторите на Тройката са пресметнали, че частните кредитори ще трябва да се откажат от 60% от вземанията си, за да се поддържа финансовата нужда на Гърция до предварително изчислените 109 млрд. евро. В такъв случай дълговете може да бъдат намалено до 110% от БВП до 2020 г. от най-високото им равнище през 2013 г. от вероятните 186% от БВП. Ако „подстригването“ бъде само с 50%, то тогава страните от еврозоната ще трябва да участват с повече средства. Спасителният пакет ще трябва да бъде увеличен от 109 на 114 млрд. евро.

Лидерите може да се съгласят на подобен компромис: частните кредитори ще се откажат не от досегашните 21%, а от 50% от вземанията си. За сметка на това страните от зоната ще довнесат 5 млрд. евро в обществения фонд. Банките обаче ще трябва да участват, но няма да бъдат принуждавани. В противен случай рейтинговите агенции ще установят фалита на Гърция, а това правителствените ръководители искат да избегнат на всяка цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още