fallback

S&P: Франция вероятно ще изгуби първокласния си кредитен рейтинг

Цената за рекапитализирането на банковата система в еврозоната ще достигне 115 млрд. евро при оптимистичния сценарий на S&P и 130 млрд. евро при песимистичния

12:33 | 21.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Франция е сред страните от еврозоната, чийто кредитен рейтинг вероятно ще бъде понижен, ако икономическите условия се влошат допълнително, се казва в изявление на Standard & Poor’s, цитирано от Bloomberg.

И при двата основни сценария, разглеждани от агенцията, рейтингите на Испания, Италия, Ирландия и Португалия също ще бъдат понижени с още една или две степени. Оптимистичният сценарий е за анемичен икономически растеж, а песимистичният - за двойна рецесия.

„Набъбващите бюджетни дефицити и цената за рекапитализирането на банките вероятно чувствително ще повишат дълговата тежест за правителствата в Европа и при двата сценария“, се казва в анализ на S&P, представен от кредитния директор на агенцията Блез Ганген. „В резултат от това кредитните показатели ще се влошат чувствително“.

S&P понижи прогнозата си за икономическия растеж в Европа през 2012 г. до между 1 – 1,5% и очаква Франция да последва страните от периферията на еврозоната, чийто рейтинги бяха понижени през последните месеци. По-рано тази седмица Moody’s Investors Service също обяви, че първокласният рейтинг на страната е застрашен.

При негативния сценарий двойната рецесия ще бъде предизвикана от спада на индустриалните инвестиции и пониженото потребителско доверие, посочва S&P. Ако това се случи, капиталовата адекватност на 20 от наблюдаваните от агенцията 47 европейски банки може да падне под 6% и това ще принуди правителствата да предоставят около 80 млрд. евро, за да повишат този показател до поне 7%.

Цената за рекапитализирането на банковата система в еврозоната ще достигне 115 млрд. евро при оптимистичния сценарий и 130 млрд. евро при песимистичния, отбелязват от S&P.

Анализаторите предполагат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и правителствата ще подкрепят банките, тъй като ако не го направят, „последствията ще бъдат дори още по-тежки“.

За периода декември 2004 г. - януари 2009 г. Испания се радваше на първокласен кредитен рейтинг, който на 13 октомври S&P понижи с една степен до АА-. На 18 октомври Moody’s понижи испанския рейтинг с две степени до А1.

На 19 септември S&P понижи рейтинга на Италия с една степен до А, докато Moody’s й отне три степени до А2 на 4 октомври.

Ирландия, която миналата година получи международна помощ, е оценена от S&P с BBB+, докато Португалия, която също трябваше да бъде спасявана, има рейтинг BBB-.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още