fallback

Още една среща на високо равнище в ЕС ще се проведе до сряда

Времето е необходимо, за да може германският парламент да гласува евентуални промени по спасителния фонд за еврозоната

21:50 | 20.10.11 г. 1

Лидерите на държавите-членки на Европейския съюз ще организират още една среща на високо равнище до сряда, 26 октомври, тъй като няма да успеят да се споразумеят за спасителния план за еврозоната в неделя, съобщи ВВС.

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел обявиха в съвместно комюнике, че кризисната стратегия ще бъде обсъдена в неделя и приета на втората среща.

Европейските лидери трябва да одобрят втория спасителен пакет за Гърция, начина за рекапитализиране на банкована система и увеличаване на европейския спасителен фонд.

Саркози призова и за преговори с частните кредитори на Гърция за „намиране на решение, което да позволи да бъде засилена подкрепата“ за гръцкия дълг.

Досегашните различия в позициите на Франция и Германия за спасителните планове се въртяха около приноса на частния сектор за всеки спасителен пакет.

Говорител на Меркел заяви, че двамата лидери, които днес са говорили по телефона, са се споразумели, че е необходим „всеобхватен и амбициозен“ отговор на кризата. Той добави, че предимството на допълнителната среща на високо равнище е в осигуряването на време за германския парламент, за да може да одобри каквито и да било промени по отношение на спасителния фонд.

Меркел и Саркози обявиха също, че планират да се срещнат в събота с надеждата да постигнат напредък преди срещата на лидерите на ЕС в неделя в Брюксел, която веднъж вече бе отложена със седмица.

„Постигнахме огромен напредък, но недостатъчен за вземането на окончателно решение в петък“, заяви говорителят на Меркел. „По определени въпроси постигнахме съгласие, а по други се движим в правилната посока“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още