fallback

Може ли Гърция да се поучи от дълговата криза в Русия от края на 90-те?

Дълговата криза от 1998 г. беше едно от най-хубавите неща, които някога са се случвали в Русия, коментира финансовият директор на Wermuth Asset Management Йохан Вермут

08:00 | 21.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Докато европейските лидери се опитват да овладеят дълговата криза в еврозоната и да подготвят контролирания фалит на Гърция, Йохан Вермут, финансов директор на Wermuth Asset Managemen, твърди, че дълговата криза в Русия от 1998 г. може би крие важен урок за изпадналата в беда балканска страна, пише CNBC.

Дълговата криза от 1998 г. беше „едно от най-хубавите неща, които някога са се случвали в Русия“, казва Вермут.

Докато според някои анализатори най-доброто решение за Гърция е страната да напусне еврозоната, други изразяват загриженост, че подобна стъпка ще доведе до колапса на единната европейска валута.

През 1998 г. цената на нефта рязко се понижи и Русия беше принудена да девалвира рублата.

„Русия девалвира валутата си 6 пъти, а икономиката на страната отбеляза 10 процентен ръст през следващите 10 години. Беше фантастично да девалвират валутата си и да фалират в ретроспекция, въпреки че по това време си мислехме, че подобна политика е пълна лудост“, казва Вермут. „За гърците това може да не се окаже лоша идея“.

Те ще трябва да изоставят еврото, посочва финансистът, подчертавайки, че единственият изход от кризата е Гърция да направи „нещо радикално“.

„Говорил съм с гърци и те изглежда са на мнение, че за момента решението е финансовият им министър да е германец“, казва Вермут.

Според Вермут изходът от дълговата криза ще е оптимистичен, като Клаус Реглинг, директорът на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) ще поеме ролята на финансов министър на еврозоната.

„Вероятно ще издаваме общи еврооблигации,  а германците ще плащат сметката“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 21.10.11 г.
fallback
Още от Европа виж още