fallback

Moody's понижи рейтингите на пет испански банки

Засегнати от решението на агенцията са Banco Santander, BBVA, CaixaBank, La Caixa, както и асоциацията на спестовните банки в страната

10:24 | 20.10.11 г.

Moody's свали рейтингите на пет испански банки с по една стъпка, след като преди това понижи оценката си за Испания, съобщиха от рейтинговата агенция.

Засегнати от решението на агенцията са Banco Santander, BBVA, CaixaBank, La Caixa, както и асоциацията на спестовните банки в страната Confederación Española de Cajas de Ahorros (CECA), като е присъдена и негативна перспектива пред рейтингите на финансовите институции.

Ден по-рано асоциацията на спестовните банки в Испания се обяви против рекапитализацията на финансовите институции, която европейските власти подготвят, заради опасност от възпрепятстване на кредитните потоци, както и забавяне на испанската икономика, съобщи Ройтерс.

„Испанските спестовни банки преминаха през държавна програма за рекапитализация, която доведе до увеличаване на капитала им до едни от най-високите нива в Европа между 8 и 10%“, посочи СЕСА в свое изявление.

Според икономисти обаче испанските банки ще са сред финансовите институции на Стария континент, които ще имат най-силна нужда от допълнителен капитал заради сериозния спад в оценките на ипотекирани имоти и отпуснати кредити на строителни предприемачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още