fallback

Меркел и Саркози пак се срещат спешно заради дълговата криза

Изявления няма да се правят заради неофициалния характер на визитата на френския президент в Германия

21:29 | 19.10.11 г. 3

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози провеждат поредната среща, на която ще дискутират дълговата криза в еврозоната, в навечерието на срещата на върха на Европейския съюз, която ще се проведе през почивните дни.

От Елисейския дворец настояха, че няма да се правят изявления след срещата, тъй като тя има неофициален характер, пише електронното издание EUBusiness.com.

По-рано през деня се появиха слухове, че Париж и Берлин са се споразумели за увеличаването на спасителния фонд за еврозоната до 2 трлн. евро.

“Убедена съм, че ще успеем да разрешим тези проблеми”, коментира Меркел по време на тържествената церемония в чест на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише. Той трябва да се оттегли от поста си в края на месеца.

Според Меркел, Европа не бива да отлага “промяната на правилата в дългосрочен план”. “Промените в законодателството не са табу за мен”, допълни германският канцлер.

“Доказано Европейския съюз да реагира бавно, а възможностите за маневри са сложни. Ако искаме да се възползваме от кризата като възможност, трябва да бъдем подготвени за по-бързи действия, дори и неконвенционални”, коментира още Ангела Меркел.

“Ако еврото се провали, това ще бъде провал и за Европа, но ние няма да позволим това да се случи”, допълни тя.

Самият Трише се съгласи с Меркел за необходимостта от бързи действия срещу кризата. Според него проблемите на еврозоната ще се решат с осъществяването на три стъпки: подсилването на спасителния фонд, рекапитализацията на слабите банки и помощта за Гърция, предаде Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още