fallback

Европейските индекси приключиха сесията с повишения

Слуховете за сделка между Германия и Франция за увеличаване на спасителния фонд за еврозоната до 2 трлн. евро подкрепиха ръстовете

19:57 | 19.10.11 г.

Индексите на основните европейски пазари приключиха с повишения заради слуховете за сделка между Германия и Франция за увеличаване на спасителния фонд за еврозоната до 2 трлн. евро.

По-късно през деня представител на европейските власти е заявил пред Ройтерс, че подобно споразумение няма, но това не спря оптимизма на купувачите на пазарите.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 приключи сесията с ръст от 0,6% до 236,71 пункта, след като предишните два дни падна с 1,3%, пише Bloomberg. Индикаторът е възстановил 10 на сто от загубите си, след като на 22 септември достигна едногодишно дъно, заради спекулациите, че европейските политици ще намерят решение на дълговата криза.

В Лондон FTSE 100 добави 0,74% до 5 450 пункта, във Франкфурт DAX 30 се повиши с 0,61% до 5 914 пункта, а в Париж САС 40 отбеляза ръст от 0,52% до 3 157 пункта.

“Изчакваме почивните дни, когато е срещата на лидерите на Европейския съюз. Доверието на инвеститорите е изключително крехко, тъй като не е ясно какво изявление ще бъде направено след срещата”, коментира пред Bloomberg Андреа Уилямс от Royal London Asset Management.

Още вчера германският канцлер Ангела Меркел отбеляза, че на 23 октомври европейските лидери ще предприемат “важна стъпка” за разрешаването на дълговата криза.

Междувременно стана ясно, че директорите на централната банка на Великобритания са гласували единодушно на 6 октомври за разширяването на програмата на институцията за вливане на ликвидност. Управителят на Bank of England Марвин Кинг е категоричен, че британската икономика има нужда от “втори рунд” на стимулите, за да се предотврати застой на икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още