fallback

ЕС забранява непокритите сделки със застраховки за защита от фалит на държави

Правителствата ще имат правото да не прилагат тази мярка, ако преценят, че тя ще засегне разходите им за финансиране от пазарите

23:00 | 18.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз постигна споразумение, като част от законодателството за късите продажби, което открива пътя за избираема забрана върху непокритите сделки със застраховки за защита от фалит на държави (CDS - Credit Default Swaps), съобщава Bloomberg.

Полша, която в момента председателства ЕС, и законодатели от Европейския парламент са постигнали споразумение по време на среща в Брюксел, е обявил говорителят на ЕС Шантал Хюз.

Споразумението предвижда забрана за трейдърите да купуват въпросните хеджиращи инструменти, освен ако не притежават съответните ДЦК или други активи, които се движат в синхрон с тях.

Правителствата ще имат правото да не прилагат тази мярка, ако преценят, че тя ще засегне разходите им за финансиране от пазарите.

”Това балансирано решение ще гарантира, че застраховките за защита от фалит ще се използват за целите, за които бяха създадени, а именно да хеджират риска от неплатежоспособност на държавите, без да излагат на риск правилното функциониране на дълговите пазари”, заявява еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние. 

Германският финансов министър Волфганг Шойбле и законодатели от Европейския парламент призоваваха за забрана на непокритите сделки с хеджиращите инстументи заради опасенията, че тази практика е допринесла за европейската дългова криза.  Германия вече прилага ограничения върху използването на суопове за залагане на фалит по национални дългове.

Някои европейски правителства критикуваха и късите продажби на банкови акции, твърдейки че това е спомогнало за разстройването на фондовите пазари.

Пазарната нестабилност, която прати банковите книжа на двугодишни дъна, накара през август Франция, Испания, Белгия и Италия да наложат временни забрани върху късите продажби, които още са в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още