fallback

Песимизъм за скорошното разрешаване на кризата потопи европейските индекси

Европейските политици са известни със своите така наречени „мини-макс“ решения – решения базирани на най-ниския възможен знаменател, коментира анализатор

19:12 | 17.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се понижиха в понеделник, след като надеждите, че срещата на европейските лидери в края на седмицата ще доведе до цялостно решение на дълговата криза, започнаха да се разколебават, пише MarketWatch.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0.96% до 236 пункта, след като по-рано през деня достигна 242 пункта.

„Причината за спада са германските коментари, че да очакваме решение на всички проблеми до следващия понеделник е нереалистично“, казва Стен Якобсен, главен икономист на Saxo Bank.

„Европейските политици са известни със своите така наречени „мини-макс“ решения – решения базирани на най-ниския възможен знаменател“, допълва той.

Говорител на германския канцлер Ангела Меркел днес предупреди инвеститорите да не очакват от насрочената за неделя среща на европейските лидери всеобхватно решение на всички проблеми. Надеждите за сделка нараснаха, след срещата на страните от Г-20 през почивните дни в Париж, на която световните финансови лидери отново подчертаха важността за намирането на бърз изход от кризата.

Загубите от понеделник последваха три поредни седмици на печалби за Stoxx 600.

В Гърция акциите на Piraeus Bank и Alpha Bank се понижиха с над 9%, докато National Bank of Greece, собственикът на Обединена Българска Банка изгуби близо 7,5%. В Италия UniCredit SpA се раздели с над 6%.

В Германия DAX 30 се раздели с 1,81% до 5859 пункта. Commerzbank AG изгуби над 6%, а  Deutsche Bank AG над 5%.

Френският CAC 40 се понижи с 1,61% до 3166 пункта, на фона на загуби от над 3,5% за банковия гигант BNP Paribas.

Във Великобритания FTSE 100 изгуби 0,54% до 5437 пункта.

Нефтеният гигант BP спечели 0,83%, след като обяви, че е постигнал сделка с Anadarko Petroleum Corp. за решаване на спора между двете компании, последвал катастрофалния разлив в Мексиканския залив през 2010 г. Anadarko ще плати на BP 4 млрд. долара, като и двете компании ще свалят обвиненията си една срещу друга.

Акциите на SGL Carbon SE се повишиха с над 12%, след като Der Spiegel съобщи, че BMW AG иска дял от производителя на материали от въглеродни влакна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:03 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още