fallback

Ърнст & Янг: БВП в еврозоната може да се свие с 2% през 2012 г.

Напрежението от хаотичното управление на необслужвания дълг може да намали банковото кредитиране с повече от 6% през 2012 г. и с още 2% през 2013 г., прогнозират от компанията

14:13 | 17.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Ако не се предприемат решителни действия, брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната може да спадне с до 2% през 2012 г. и с още 1% през 2013 г. Това се казва в последната финансова прогноза на Ърнст & Янг за сектора на финансовите услуги. Прогнозата оценява вероятността това да се случи на 20%. На толкова се оценява и вероятността кризата с дълга да бъде управлявана хаотично.

В прогнозата се препоръчва седемкратно увеличение на наличния в Европейския стабилизационен механизъм ресурс от 440 милиарда евро с цел предотвратяване на „заразата“ на финансовите пазари.

„Преоценката на банковите акции в цяла Европа през последните 18 месеца показва, че инвеститорите отдавна са наясно, че преструктурирането на суверенния дълг на страните от периферията остава най-вероятният сценарий", коментира Анди Болдуин, ръководител на звеното за финансови услуги в Европа, Близкия Изток, Индия и Африка в компанията.

Орязано банково кредитиране

Напрежението от хаотичното управление на необслужвания дълг може да намали банковото кредитиране с повече от 6% през 2012 г. и с още 2% през 2013 г., прогнозират от компанията.

Мари Дирон, икономически съветник на прогнозата на „Ърнст & Янг” за сектора на финансовите услуги, казва: "Последните данни вече показват риск от рецесия по отделни показатели, като банковото кредитиране в периферията продължава да спада, а предлагането на кредити за бизнеса се затяга и в еврозоната. В случай на неуправляван фалит намаляването на кредитирането с още 6% би повлияло силно на основните движещи сили на икономиката и на дългосрочните перспективи за всички страни в цяла Европа."

Риск от кредитна криза

Предвид несигурните перспективи инвеститорите са предпазливи при кредитирането на банки от еврозоната. В резултат на това издаването на дългосрочни необезпечени дългове вече престана. Банките в еврозоната имат падеж на заеми от около 800 млрд. евро, които се нуждаят от рефинансиране през 2012 г. А това води до повишаване на риска от кредитната криза.

Според Анди Болдуин "целият финансов сектор работи с един и същ кредитен ресурс, който започва бързо да се свива вследствие на продължителната несигурност на пазара. Трайното бездействие ще изостри настоящата липса на доверие в пазара и кредитните пазари ще замръзнат още повече от гледна точка и на предлагането, и на търсенето. Това ще доведе едновременно до спиране на притока на доходи за банките и ограничаване на кредитирането на по-широкия пазар. "

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още