fallback

Спредът по 10-годишните френски облигации достигна рекордни стойности

Налице са опасения за банковия сектор, как ще бъде финансирано рекапитализирането на банките и фактът, че правителствата ще трябва да рекапитализират самите себе си, коментира анализатор

16:14 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Премията, която инвеститорите изискват, за да притежават 10-годишни френски облигации вместо еквивалентните германски бонове, достигна рекордните 91,3 базисни пункта – най-високото ниво от въвеждането на еврото през 1999 г., съобщава Bloomberg.

След понижаването на рейтинга на Испания от Standard & Poor’s цените на френските и белгийските облигации тръгнаха надолу поради опасения за състоянието на банките в двете страни.

Френските облигации изгубиха позиции и поради спекулациите, че страните от региона ще трябва да предоставят средства за рекапитализиране на банките си.

10-годишните испански облигации са на червено за 5-ти пореден ден, след като рейтингът на страната беше понижен от Standard & Poor’s. Агенцията обоснова решението си с отслабващия профил на испанските банки. Преди гласуването на поредния вот на доверие на италианския премиер Силвио Берлускони доходността по италианските облигации достигна 10-седмичен връх. Германските облигации също се понижиха. 

„Налице са опасенията за банковия сектор, как ще бъде финансирано рекапитализирането на банките и фактът, че правителствата ще трябва да рекапитализират самите себе си“, казва Орландо Грийн, стратег на Credit Agricole Corporate & Investment Bank в Лондон. „Това означава, че в обозримо бъдеще ситуацията около френските и белгийските финанси ще остане сложна“.

Тази сутрин в Лондон доходността по 10-годишните френски облигации се повиши до 3,06%, след като докосна 3,07% - най-високото ниво от 11 август.

Доходността по 10-годишните холандски облигации се се повиши с 9 базисни пункта до 2,61%, както и доходността по еквивалентните белгийски ДЦК, които достигнаха 4,4%. Доходността по 10-годишните германски бонове се изкачи с 5 базисни пункта до 2,17%.

Доходността по 10-годишните испански облигации се повиши с 3 базисни пункта до 5,24%, докато тази по еквивалентния италиански дълг остана без промяна на 5,83%, след като стана ясно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да купува облигациите на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още