fallback

Финландия има съвсем очевиден мотив да напусне еврозоната

Това може да са окаже искрата, която евентуално да доведе до разпадането на все по-нестабилната европейска валута, смята анализаторът Матю Лин

12:46 | 14.10.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Петмилионната Финландия може да реши да напусне единната европейска валута и да се завърне към своята марка, ако бъде принудена да извади средства за подкрепа на по-слабите членки на еврозоната, пише Матю Лин, анализатор в Strategy Economics, цитиран от CBNC.

Северната страна предизвика опасения, че може да осуети втория план за финансова подкрепа на Гърция, изработен през юли, след като поиска обезпечения в замяна на своята лепта за спасителния фонд.

Финландия има очевиден финансов интерес да изостави еврото и гласоподавателите в страната вече негодуват срещу цената на спасителния пакет, смята Лин. Това според него може да са окаже искрата, която евентуално да доведе до разпадането на все по-нестабилната европейска валута. Финландия се радва на излишък по текущата си сметка в размер на 3,3 млрд. евро през миналата година, държавният дълг е малко над 50% от БВП, а активите на населението превишават задълженията му с 28 млрд. евро, посочва Лин.

„Мотивът на Финландия да напусне еврозоната е съвсем очевиден“, пише той. „Тя се превръща във все по-хаотична и податлива на извънредна нестабилност, докато се бори с овладяването на дълговата криза.“

Ако Финландия върне своята марка, тя ще поскъпне заради силния растеж и ниския дълг, което ще намали цената на вноса, а стойността на местните инвестиции в чужбина ще се повиши. Страната обаче ще избегне нарастващите разходи за спасителните фондове, добавя Лин. Най-добрият начин за инвеститорите да отиграят възможността Финландия да напусне еврозоната е като купуват нейните държавни облигации, тъй като спредът в доходността им спрямо германските може да се свие значително, т.е. цената им да се повиши, казва анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още