fallback

Европейските акции отбелязаха 9-седмичен връх

Добрите икономически данни и оптимизмът за справяне с дълговата криза на континента вдъхнаха увереност на инвеститорите

19:12 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите в Европа се повишиха в днешната сесия при ниски обеми и волатилна търговия, водени от цикличните компании, предава Ройтерс.

Инвеститорите, които бяха успокоени от по-добри от очакваното данни, се пренасочиха от дефанзивните към цикличните акции, коментират трейдъри.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, затвори с ръст от 1,5% до 976 пункта, отбелязвайки 9-седмичен връх.

Британският FTSE 100 се покачи с 0,7% до 5 434 пункта, германският DAX нарасна с 2% до 5 984 пункта, а френският CAC 40 скочи с 2,2% до 3 223 пункта.

Оптимизмът, че Словакия скоро ще даде дългоочакваното си одобрение за разширението на Европейския фонд за финансова стабилност също подобри настроението на пазара.

Еврото достигна 3-седмичен връх спрямо долара, допълнително подпомагайки цените на металите.

Индустриалното производство в еврозоната през август се оказа доста над очакваното, сочейки, че икономическото забавяне през третото тримесечие може да е по-слабо от предвижданото.

”Много икономически индикатори показват, че ситуацията бавно се подобрява, но ми е трудно да съм оптимист. Все още сме в период на нисък растеж”, посочва Бил Дининг, фонд мениджър в Kames Capital, Единбург.

Най-много поскъпнаха акциите на гръцките банки (+9%), след вчерашното изявление на инспекторите от т. нар. „тройка” (ЕС, МВФ и ЕЦБ), че следващият транш (8 млрд. евро) от помощта за Гърция ще бъде преведен в началото на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 21.08.22 г.
fallback