fallback

Водещите европейски борси отчетоха разнопосочна тенденция

Повечето брокери са убедени, че в крайна сметка Словакия ще ратифицира механизъма за финансова стабилност на еврозоната

20:26 | 11.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Основните индекси на водещите европейски фондови отчетоха разнопосочна тенденция в края на днешната търговия заради предпазливостта на инвеститорите в очакване на вота на Словакия по разширяването на правомощията на европейския спасител фонд за страните от еврозоната.

Така борсите в Лондон и Париж отчетоха спад, а Цюрих и Франкфурт - повишение.

Индексът на борсата във Франкфурт DAX се спаси в последните минути на сесията от затваряне на червено и отчете ръст от 0,30% до 5865,01 пункта и по този начин остана за пети пореден работен ден на плюс. От миналия вторник той е натрупал почти 12,5% в повече към себе си.

Виновна за положителния развой в Германия е сигурността, че словашкото правителство ще одобри в крайна сметка ще ратифицира предоговорения механизъм за финансова стабилност на еврозоната (EFSF).

„Инвеститорите се безпокоят съвсем малко по темата“, казва трейдърът Андреас Липоу от MWB Fairtrade, цитиран от Handelsblatt. „Никой не може да си представи, че точно Словакия ще обърне каруцата“, казва той.

Най-големият губещ на Dax беше авиокомпанията Lufthansa, чиито акции поевтиняха с 2%. В момента съвместното дружество за кетъринг на авиокомпанията с Alpha Flight се проверява от властите за финансови нарушения във Великобритания.

В Лондон индексът FTSE 100 затвори със спад от 03,30% на 5395,70 пункта, докато в Париж CAC отчете спад с 07,95% до 3153,52.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още