fallback

Италия пласира облигации за 9,5 млрд. евро при спад в доходността

Запазването на основната лихва на ЕЦБ и създаването на Европейския механизъм за финансова стабилност повишиха търсенето на ДЦК, коментира трейдър

16:44 | 11.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Финансовото министерство на Италия проведе аукциони за ДЦК, на които бяха продадени облигации с различни матуритети на обща стойност 9,5 млрд. евро, като доходността по книжата се понижи, предава Ройтерс.

Пласирани са били едногодишни облигации за 7 млрд. евро, като доходността им се понижава до 3,57% от пика за последните три години, достигнат на предишния аукцион в размер на 4,15%. Търсенето на аукциона е превишило предлагането 1,9 пъти при презаписване от 1,5 пъти на предния аукцион.

Министерството е пласирало и съкровищни бонове с остатъчен матуритет от 74 дни на стоност 2,5 млрд. долара.

От ведомството планират в четвъртък да наберат допълнителни 6,5 млрд, евро чрез емисии средносрочни и дългосрочни облигации.

„Запазването на основната лихва на ЕЦБ и създаването на Европейския механизъм за финансова стабилност спомогнаха за увеличаване на търсенето на държавни облигации, макар че доходността им все още е много висока“, е заявил трейдър, пожелал анонимност. Това е първият аукцион, който финансовото министерство на Италия провежда след понижаването на кредитния рейтинг на страната от Fitch на 7 октомври. По-рано през нея седмица Moody's също намали рейтинга на Италия за първи път от почти 20 години, а през септември това стори и S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още