fallback

Гърция напредва в преговорите с кредиторите

ЕС отложи срещата на върха, за да финализират европейските лидери всеобхватната систратегия за справяне с кризата

19:08 | 10.10.11 г.

Гърция съобщи, че е приключила преговорите с международните си кредитори за жизнено важно плащане в понеделник, след като Германия и Франция обещаха на инвеститорите скоро да има готов план за рекапитализация на банковия сектор в Европа, пише Ройтерс.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози не обявиха подробности по плана си, но обещаха да го представят до края на месеца. Двамата посочиха, че той ще съдържа конкретни стъпки за справяне на дълговите проблеми на Гърция.

Заради плана на Саркози и Меркел срещата на върха на Европейския съюз беше отложена с шест дни за 23 октомври. Това ще позволи да “финализираме една всеобхватна стратегия за справяне с дълговата криза в еврозоната”, коментира президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпуй.

“Необходимо е някои допълнителни елементи по стратегията да адресират ситуацията в Гърция, рекапитализацията на банките и повишаване ефективността на механизмите за стабилизация”, допълни Ромпуй в свое изявление.

Междувременно, в Атина финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос каза, че страната му е приключила разговорите с Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ). Венизелос съобщи, че очаква частните кредитори на Гърция да допринесат много повече за втория спасителен план за Атина.

Гърция има нужда от 8 млрд. евро през ноември, за да не свърши парите в хазната. Очаква се отпускането на поредния транш от първия спасителен план да бъде одобрено в началото на ноември от финансовите министри на държавите от еврозоната.

Вероятно финансовите инспектори на МВФ, Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще оповестят основните си заключения от мисията в Атина във вторник. След това те ще подготвят подробен доклад, на базата на който Еврогрупата ще вземе решение за отпускането на транша.

Ройтерс отбелязва, че според германски вестник Ангела Меркел е определила проблемите на Гърция като неразрешими и все повече оказва натиск за преструктуриране на дълговете на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още