fallback

Гърция спира да изплаща пенсиите на над 100 хил. "мъртви души"

Преброяването на пенсионерите, което беше част от пенсионната реформа, показва, че стотици хиляди са получавали пенсия неправомерно

09:42 | 10.10.11 г. 5

Гърция ще престане да изплаща пенсии на над 100 000 пенсионери, които не са се явили за пререгистрация в пенсионните служби, съобщи директорът на държавния фонд за пенсионно осигуряване ИКА Ровертос Спиропулос, цитиран от ТАНЮГ.

Атина организира "преброяване" на пенсионерите от 1 юли до 30 септември в рамките на пенсионната реформа, съобщава БТА. Всички пенсионери трябваше да се пререгистрират във филиала на банката, в който получават пенсиите си, или в управлението на ИКА.

Резултатите от преброяването показват, че в Гърция има 899 хил. пенсионери, а 109 хил. души, които са получавали пенсия, не са се явили за пререгистрация.

"Ако някой от пенсионерите не е успял да се яви в този период, може да го направи в който и да е филиал на банката и да участва в преброяването. Чак тогава отново ще започне да получава пенсия", каза Ровертос Спиропулос за агенция АНА-МПА.

По думите му, заради изплащането на пенсии на "мъртви души" Гърция губи годишно до 1,5 милиарда евро. Загубите на ИКА в момента възлизат 200 млн. евро.

В страната нееднократно са избухвали скандали заради "мъртвите души" сред пенсионерите и често роднини на починал пенсионер с месеци са получавали неговата пенсия.

Директорът на ИКА изтъкна, че фондът разследва случаите на незаконно получаване на пенсии и ще изисква компенсация на щетите от самите получатели или от техните наследници. Той предупреди, че давността за такива дела е 10 години.

ИКА не е единственият пенсионен фонд в Гърция, решил да направи преброяване на пенсионерите. Същата процедура предприе и фондът за пенсии на бивши служители в местната администрация. 8 000 пенсионери от този фонд не се явиха за пререгистрация, което означава, че фондът губи до 80 милиона евро годишно.

Подобно преброяване се очаква да направят и останалите пенсионни фондове в държавния и частния сектор в цяла Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още