fallback

Рейтингът на властта в Гърция на най-ниско ниво за годината

Отрицателният рейтинг на премиера Георгиос Папандреу продължава да расте заради наложените извънредни икономически мерки

11:18 | 08.10.11 г. 1

Подкрепата за управляващата партия на гръцкия премиер Георгиос Папандреу достигна до най-ниското си ниво за годината, след като кабинетът прие извънреден данък върху имотите и оряза сериозно заплатите в публичния сектор и пенсиитe, пише Bloomberg.

Негативният рейтинг на Папандреу вече достига 73% срещу 59 на сто за прекия му конкурент – лидерът на демократите Антонис Самарас.

Рейтингът на ПАСОК е паднал до 22,5%, или с 5,5 на сто, на месечна база, показват резултатите от проучване сред над 1 000 души по поъчка на в. “Kathimerini” и SKAI TV. За сравнение, през януари 38,5% от гърците гласуваха подкрепата на управляващата партия.

Резултатите от проучването показват още, че нараства доверието към по-малките партии.

Около три четвърти от респондентите заявяват, е Гърция отива в грешна посока. Малко повече от 20 на сто от гърците обаче са уверени, че Папандреу е правилният министър-председател.

Малко под 30 процента от участниците в проучването са готови да изберат Антонис Самарас на мястото на Папандреу. Под 20% от гърците биха искали да ги управлява коалиция между двете водещи партии.

Днес пред репортери в Атина финансовият министър Евангелос Венизелос заяви, че Гърция преминава през труден момент, но кризата дава възможност за промяна в икономиката.

Очаква се следващия месец да бъде одобрен поредният транш от спасителната помощ за страната. Той трябваше да бъде гласуван през октомври, но финансовите министри на държавите от еврозоната решиха да изчакат доклада на инспекторите на Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ). Изготвянето на редовната тримесечна оценка на финансовото състояние на Гърция се забави заради неколкократното прекъсване на мисията на кредиторите в страната.

Правителството на Гърция призна наскоро, че няма да успее да покрие фискалните цели, поставени от кредиторите. Това оказа сериозен натиск върху пазарите, който се засилва, тъй като според спекулации страната има средства за покриване на нуждите си, които ще свършат към средата на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 10.10.11 г.
fallback
Още от Европа виж още