fallback

Еднодневните депозити на банки в ЕЦБ надвишиха рекордните 229 млрд. евро

Напрежението в банковия сектор в еврозоната се засили от юли със задълбочаването на дълговата криза в региона

15:46 | 07.10.11 г.

Еднодневните депозити на банки в Европейската централна банка (ЕЦБ) достигнаха нов рекорд за годината от 229,003 млрд. евро, отчетени към четвъртък, показват данни на финансовата институция, цитирани от MarketWatch.

Предишният рекорд беше постигнат само ден по-рано – в сряда. Тогава ЕЦБ отчете 221,353 млрд. евро под формата на банкови овърнайт депозити.

Финансовите институции предпочитат да депозират в ЕЦБ, вместо да се кредитират една друга, заради опасенията от експозициите на банковия сектор към дълг на затруднени държави.

Напрежението в банковия сектор в еврозоната се засили от юли със задълбочаването на дълговата криза в региона.

Под натиска на инвестициите в проблемен дълг попадна френско-белгийската банкова група Dexia, за която беше подготвена държавна помощ от страна на правителствата на Франция и Белгия. Освен това, временно беше забранена търговията с акции на банката заради шеметните спадове в цените на фона на проблемите на финансовата институция.

На заседанието си вчера ръководството на Европейската централна банка предложи нови мерки за съживяване на банковия сектор. Европейският банков регулатор пък посочи, че започва нови стрес тестове на финансовите институции от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още