fallback

Холандия одобри разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност

Само Словакия и Малта все още не са одобрили споразумението, като гласуването в парламентите на двете страни е насрочено за следващата седмица

22:52 | 06.10.11 г. 1

Холандският парламент днес одобри разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност, разчиствайки едно от последните препятствия пред подпомагането на държави от еврозоната, изпаднали в затруднено положение, съобщи MarketWatch.

Холандия е сред последните държави в еврозоната, които ратифицират споразумението, осигуряващо увеличаването на активите на фонда до 440 млрд. евро при досегашни 250 млрд. евро.

Само Словакия и Малта не са гласували разширяването на фонда, като вотът в парламентите на двете държави е насрочен за следващата седмица.

Докато Малта е по-вероятно да гласува споразумението, одобрението на Словакия остава несигурно заради сериозни разногласия в управляващата коалиция.

Подкрепата на Холандия никога не е била поставяна под съмнение, макар че в случая дясноцентристкото правителство трябваше да разчита и на подкрепата на опозицията отляво.

Правителството разполага с едва 52 места в 150-местния холандски парламент и обикновено разчита на подкрепата на Партията на свободата, която обаче се противопоставя твърдо на спасителните пакети за държави-членки на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още