fallback

Централната банка на Португалия понижи прогнозата си за 2012 г.

Очакванията са през 2012 г. БВП на страната да се свие с 2,2% вместо с досега прогнозираните 1,8%

21:19 | 06.10.11 г.

Централната банка на Португалия понижи прогнозата си за представянето на икономиката на страната през следващата година, тъй като правителствените мерки на строги икономии потискат потреблението, а забавянето на световната икономика увеличава натиска върху износа, съобщи MarketWatch.

В своя есенен икономически бюлетин банката обяви, че вече очаква брутният вътрешен продукт на страната да се свие с 2,2%, докато предишната прогноза бе за свиване от 1,8%.

За тази година обаче от финансовата институция очакват спадът в БВП да бъде само 1,9% вместо досега прогнозираните 2,0%.

Очаква се португалската икономика да остане слаба, докато правителството се стреми да изпълни целите от споразумението за отпускане на спасителна финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 78 млрд. евро.

„Монетарното и финансовото положение на португалската икономика се влоши значително през 2001 г. въпреки високото ниво на ползване на европейско финансиране и търсенето от чужбина, насочено към португалската икономика, се понижи повече от очакваното“, се посочва в съобщение на банката.

След поемането на премиерския пост през юни Педро Пасош Коельо обяви мерки за намаляване на нарастващия бюджетен дефицит, включително увеличаване на данъците и намаляване на публичните разходи, които удрят по вътрешното търсене. От централната банка очакват вътрешното търсене да се понижи с 5,2% през тази година и с 4,8% през следващата.

От финансовата институция заявиха още веднъж, че извършените до момента структурни реформи са „все още недостатъчни“ и че правителството трябва да проведе „спешни“ реформи в области като правосъдната система и енергийния сектор, за да може португалската икономика отново да се върне към растеж.

В съобщението се отбелязва също, че последните показатели насочват към по-сериозно световно икономическо забавяне, което може да се отрази неблагоприятно на ръста на износа.

Експертите на банката очакват износът да нарасне с 6,7% през 2011 г. и с 4,8% през 2012 г., докато предишните прогнози бяха за ръст от 7,7% през 2011 г. и 6,6% през 2012 г.

Срещу помощта, която получава от ЕС и МВФ, Португалия пое ангажимент да понижи бюджетния дефицит до 5,9% от БВП през тази година от 9,8% от БВП през 2010 г.

По-рано тази седмица кредитната агенция Standard&Poor`s потвърди кредитния рейтинг на страната на ниво ВВВ- с негативна прогноза, обосновавайки действията си с икономическите показатели на Португалия, които са най-добрите сред държавите, получаващи финансова подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още