fallback

Няма начин МВФ да купува облигации, заяви директорът на фонда за Европа

МВФ не може да използва ресурсите си, за да се намесва пряко на пазарите на облигации, заяви официален представител на институцията

21:17 | 05.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Водещ представител на Международния валутен фонд (МВФ) днес изглежда се отметна от изказванията си по-рано за оказване на помощ при изкупуването италиански и испански облигации, съобщава Асошиейтед прес.

Антонио Борхес, който отговаря за Европа в МВФ, намекна по-рано днес в Брюксел, че институцията е готова при необходимост да купува облигации на двете държави, които са атакувани от пазарни спекулации.

На пресконференцията в белгийската столица Борхес заяви, че МВФ би могъл да инвестира заедно със спасителния фонд на еврозоната, за да подпомогне Италия и Испания.

Часове по-късно обаче той излезе с изявление, пояснявайки, че "фондът може само да дава назаем ресурсите си на държави и не може да използва тези ресурси, за да се намесва пряко на пазарите на облигации", отбелязват агенциите.

Той допълни, че МВФ не обмисля участие на пазара паралелно със спасителния фонд на еврозоната, отбелязвайки, че необходимите за целта промени в структурата на МВФ не са били обсъждани със страните членки.

МВФ прогнозира, че ръстът на брутния вътрешен продукт на Европа ще се забави до 2,3% през настоящата година и до 1,8% през 2012 г., а инфлацията през 2012 г. ще се забави до 3,1% от прогнозираните за тази година 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още