fallback

Ангела Меркел подкрепи рекапитализирането на банките

Меркел не изключи възможността въпросът да бъде обсъден на предстоящата среща на върха на ЕС на 17 и 18 октомври

19:00 | 05.10.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще подкрепи рекапитализирането на банките в Европейския съюз, които се нуждаят от това, подчертавайки, че "времето тече" и страната й е готова да стори това, ако е необходимо на фона на сътресенията в сектора в резултат на дълговата криза, предаде Франс прес.

Разбира се, трябва да се определят стриктни критерии за такава рекапитализация, посочи тя пред журналисти в Брюксел, където посети Европейската комисия.

Меркел не изключи възможността въпросът да бъде обсъден на предстоящата среща на върха на ЕС на 17 и 18 октомври. В същото време тя изтъкна необходимостта да се избегне "какофония между американския и европейския континент".

Европейските страни обмислят координирани действия за рекапитализиране на банките, засегнати от дълговата криза.

Първата жертва сред тях в еврозоната стана френско-белгийската банкова компания Dexia, която ще бъде преструктурирана. Германия е готова, ако е необходимо, да бъде променен Договорът за Европейския съюз, за да се подобри функционирането на еврозоната и в бъдеще пазарите да имат доверие в нея, отбеляза Меркел.

"Преразглеждането на европейските договори не бива да бъде табу", допълни тя. Гърция трябва да остане в еврозоната, заяви германският канцелр след посещението си в Европейската комисия.

"Искаме растеж, това искаме", подчерта тя, изтъквайки, че германският министър на икономиката Филип Рьослер утре ще посети Атина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:46 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още