fallback

Moody’s: Рейтингите и на други европейски страни може да бъдат понижени

Италия е наказана не защото състоянието на нейните финанси изведнъж се е влошило, а защото инвеститорите са все по-чувствителни към дългосрочната перспектива за икономическата й слабост

13:26 | 05.10.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

След като понижи рейтинга на Италия с три степени, Moody’s Investors Service прогнозира, че рейтингите на европейските страни с кредитна оценка под „ААА“ може също да бъдат понижени поради опасенията от задълбочаване на дълговата криза в региона, пише Bloomberg.

„Вероятно ще наблюдаваме негативен натиск върху рейтингите на всички освен на най-силните икономики от еврозоната“, се казва в изявление на Moody’s, публикувано късно вечерта във вторник. „Следователно, Moody’s очаква малко страни с рейтинг под ААА да запазят сегашните си оценки“. Агенцията допълва, че не съществува непосредствено напрежение, което да доведе до понижаването на рейтингите на страните с първокласен рейтинг.“

Изявлението е направено, след като компанията понижи рейтинга на Италия за първи път от 1993 г. поради опасения за ефикасността на правителствените усилия за понижаването на втория по големина европейски дълг на фона на хронично слабия растеж. Рейтингът на Италия беше понижен до А2 от Аа2. На 20 септември Standard & Poor’s понижи италианския рейтинг за първи път от 5 години.

„Италия е наказана не защото състоянието на нейните финанси изведнъж се е влошило, а защото инвеститорите са все по-чувствителни към дългосрочната перспектива за икономическата й слабост“, казва Николас Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy в Лондон. „В зависимост от гледната точка може да се каже, че Италия е просто сигурна или просто рискова, каквато си беше и преди кризата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още