fallback

Данните за бизнес активността в еврозоната през септември затвърдиха свиването й

Окончателните данни се оказаха по-лоши и от предварителните, което потвърждава мнението, че икономическото възстановяване в еврозоната може да спре, коментира икономист

12:57 | 05.10.11 г.

Окончателните данни за индекса на бизнес активността за септември в еврозоната, публикувани днес, потвърдиха свиването на деловата активност в частния сектор, съобщи  MarketWatch.

От института Markit, който изчислява индекса, посочиха, че съставния индекс на бизнес активността се е понижил до 49,1 пункта в сравнение с 50,7 пункта през август и близо до предварителните очаквания от 49,2 пункта.

Стойности под 50 показват намаляване на активността, като това е първи спад на индекса под посоченото ниво от юли 2009 г.

„Умереното свиване на производството през септември е в ярък контраст с високото темпо на ръст, наблюдавано в началото на годината, което предполага, че икономиката като цяло ще стагнира през третото тримесечие“, заяви Крис Уилямсън, старши икономист в Markit. „Окончателните данни се оказаха по-лоши и от предварителните, което потвърждава мнението, че икономическото възстановяване в еврозоната може да спре“, добави той, цитиран от РИА Новости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още