fallback

Меркел: Не приемам съветите на моя екип за преструктуриране на гръцкия дълг

Ако се опитаме да действаме сами, накрая ще изпаднем в ситуацията на Швейцария, чиято валута е толкова скъпа, че вече не може да изнася нищо, посочи германският канцлер

12:46 | 05.10.11 г. 19
Автор - снимка
Създател

Ангела Меркел и Георгиос Папандреу. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел втвърди съпротивата си срещу издаването на общи европейски облигации, посочвайки, че инвеститорите, мечтаещи за единичен акт, който да сложи край на дълговата криза в еврозоната ще бъдат разочаровани, пише Bloomberg.

Страните от еврозоната трябва да постигнат съгласие, „че дните когато можеше да живеем, надхвърляйки възможностите си, са приключили веднъж завинаги“. Еврозоната трябва да насочи усилията си към понижаване на дълговете нива за „много години“ напред, заяви Меркел в реч пред членове на Християндемократическия съюз.

Отхвърляйки за пореден път възможността за фалит на Гърция, тя заяви, че издаването на общи европейски облигации не е решение на проблемите, произтичащи от Гърция, въпреки че някои може и да мечтаят за „голям взрив“, който изведнъж да сложи край на дълговата криза. „Който вярва в това, той си няма и идея за икономическата реалност“, посочва тя.

Меркел потвърди позицията си преди предстоящите днес разговори с президента на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозо в Брюксел и срещата си с френския президент Никола Саркози на 9 октомври в Берлин. Лидерите на двете най-големи европейски икономики ще разговарят, след като финансовите министри от региона не успяха да успокоят страховете, че приемането на втория спасителен пакет за Гърция може и да се провали.

Евентуалният фалит на Гърция би имал непредвидими последици и ще предизвика спекулативни атаки срещу други силно задлъжнели страни от еврозоната. При подобен сценарий германската икономика може да изпадне в рецесия, казва Меркел. Ако позволим Гърция да фалира, това ще предизвика „гигантски срив на доверието“ към европейските облигации.

„Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи ако Гърция фалира“, посочва тя. „Преди да се впусна в подобно приключение, бих искала да знам дали наистина може да се справим с него и ще успеем ли да контролираме ситуацията?“

Меркел заяви, че „целият й екип от икономически съветници“ настояват, че гръцкият дълг трябва да бъде преструктуриран – съвет, който тя не е готова да приеме.

„Ако кажем на дадена страна: "Ще намалим дълговете ви наполовина – това е страхотна сделка", тогава и останалите незабавно ще почукат на вратата и ще поискат същото“.

„Можете да отворите вестниците и ще видите, че се води широк обществен дебат“, казва тя. „Аз не съм икономист или анализатор, аз съм начело на германското правителство, което трябва да се фокусира върху последствията от всяка стъпка, която предприемаме“.

Меркел посочва, че е „дълбоко убедена“, че проблемите на Европа могат да бъдат решени със съвместни усилия.

„Солидарността ще се окаже по-евтина, отколкото ако се опитаме да действаме сами и накрая да изпаднем в ситуацията на Швейцария – валутата им е толкова скъпа, че те вече не са в състояние да изнасят нищо. Ако тръгнем сами, това няма да се окаже пътят към по-доброто бъдеще“.

„Трябва да продължим с изпълнението на мисията, започната от бившия канцлер Хелмут Кол, който след  обединението на Германия през 1990 г. взе политическото решение в полза на еврото", призовава Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още