fallback

ЕС одобри окончателно по-строгите правила за бюджетната дисциплина

Правилата ще придобият законодателна сила най-късно до 1 януари 2012 г.

20:51 | 04.10.11 г. 3

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) окончателно одобриха по-строгите бюджетни правила за държавите-членки с цел да се избегне повторна дългова криза в бъдеще, предаде Ройтерс.

Новите правила позволяват налагане на финансови санкции за държави от еврозоната, които надвишават определените от ЕС граници на дълга (60% от брутния вътрешен продукт) и дефицита (3% от БВП).

Правилата ще придобият законодателна сила най-късно до 1 януари 2012 г., отбелязва агенцията. Те ще се прилагат основно върху някои от 17-те членки на еврозоната, чиито дългове влязоха във фокуса на пазарите, след като Гърция, Португалия и Ирландия официално признаха за финансовите си проблеми.

Санкции ще търпят и правителствата, които допускат бюджетни дефицити под 3%, но не изпълняват поставени от Европейската комисия (ЕК) цели за балансиране на бюджета или постигане на бюджетен излишък, допълва агенцията. По подобен начин ще се третират и държавите, които не намаляват дълговете си.

Преди да се пристъпи към налагането на финансови санкции обаче има няколко процедурни стъпки. Накрая на процедурата глобата може да бъде отменяна, но при условие, че това се гласува от поне 9 държави-членки на еврозоната. Освен това, финансовите министри на същите тези държави трябва да представят писмено обяснение за решението си.

Европейският парламент, също така, ще има право да привиква финансовите министри на глобените държави, като те ще трябва да обясняват политиките си пред икономическата комисия на ЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:12 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още