fallback

Евангелос Венизелос: Гърция не бива да става „изкупителна жертва“

Според гръцкия финансов министър страната му е предприела всички необходими мерки, за да изпълни изискванията на Тройката

22:06 | 03.10.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че силно задлъжнялата му страна не бива да бъде превръщана в "изкупителна жертва" за кризата, бушуваща в еврозоната.

„Гърция е страна със структурни затруднения, но Гърция не е изкупителна жертва на еврозоната“, каза Венизелос, цитиран от DPA, пред журналисти при пристигането си в Люксембург за участие в срещата на 17-те финансови министри на страните, въвели еврото.

„Гърция е горда страна. Ние сме в състояние и можем да продължим напред въпреки дълбоката рецесия, въпреки натрупаната рецесия“, каза Венизелос, отбелязвайки "трудните" мерки за строги ограничения, които страната трябва да изпълнява под натиска на международните си кредитори.

Според Венизелос страната му е предприела всички необходими мерки, за да изпълни изискванията на Тройката. Преди това стана ясно, че Гърция няма да успее да изпълни спестовната си програма. 

Финансовият министър допълни, че бюджетът на страната за 2012 година е "амбициозен", подчертавайки, че без плащанията по дълга, Гърция планира да постигне бюджетен излишък от 3,2 млрд. евро „за първи път от много години“.

„Вече сме готови да представим резултати“, каза още Венизелос.

В момента Тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ) е в Атина. Експертите ще изчислят до каква степен рецесията е отговорна за по-високия дефицит, твърди европейски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още