fallback

Камерън: Разпадането на еврозоната ще навреди на Великобритания

40% от британския износ се реализира в региона, припомня премиерът на страната

10:32 | 03.10.11 г. 1

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че за Великобритания би било „много лошо“, ако еврозоната се разпадне, съобщи ВВС.

Според Камерън дълговата криза в еврозоната е „заплаха не само за нея, но и за британската икономика и световната икономика“. Той подчерта, че лидерите на еврозоната трябва да предприемат бързи и решителни действия.

По думите му, тъй като 40% от британския износ е за еврозоната, страната няма да може да се защити, ако събитията се развият в неблагоприятна посока.

Камерън обяви, че британското правителство има „много ясна представа“ за това какво трябва да бъде направено и действа в тази посока с партньорите си от Европа и Международния валутен фонд.

Според британския премиер лидерите на еврозоната трябва да стабилизират финансовите системи в региона, да осигурят по-сериозно участие на МВФ и да действат решително по отношение на високите нива на държавния дълг на страните членки.

„Трябва да бъдат предприети действия през следващите няколко седмици за стабилизиране на европейските банки, за подсилване на защитните механизми на еврозоната и за решително справяне с дълговите проблеми“, обяви той. По думите му тези спешни мерки трябва да бъдат предприети преди въвеждането на дългосрочните планове за по-тясна икономическа координация в еврозоната, като например обща данъчна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още