fallback

Банките изведоха европейските индекси на зелено

Нараства и оптимизмът, че след тежките загуби от изминалата седмица политиците ще успеят да убедят гласоподавателите, че разширяването на спасителния план е необходимо, коментира анализатор

19:42 | 26.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се повишиха рязко след волатилна сесия в понеделник, водени от банките, подкрепени от слухове за разширяване на спасителния фонд на еврозоната и възможно понижаване на основния лихвен процент от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише MarketWatch. Компаниите от миннодобивния сектор бяха засегнати от падащите цени на суровините.

Stoxx Europe 600 се повиши с 1,89% до 220 пункта, след като миналата седмица изгуби над 6% поради опасенията за влошаване на дълговата криза в еврозоната.

Акциите на европейските банки се повишиха в понеделник, като италианската Intesa Sanpaolo SpA отбеляза ръст от над 8%, докато Deutsche Bank AG спечели близо 7%.

Германският DAX 30 се повиши с 2,86% до 5346 пункта.

Зелената вълна в сектора не подмина и френските банки. Акциите на BNP Paribas SA се повишиха близо 4%, докато Credit Agricole SA спечели над 3,5%. Акциите и на двете банки се понижиха с около 5% при отварянето на борсата, преди рязко да се повишат в по-късните часове на търговията.

Печалбите на френските банки помогнаха за представянето на CAC 40 в Париж, който се повиши с 1,75% до 2859 пункта.

Според Филип Жизел, директор на отдела за пазарни изследвания на BNP Paribas Fortis Global Markets, пазарите първоначално са се понижили, поради липсата на конкретни резултати от срещата на МВФ през почивните дни, но след появата на информация, че Европа планира да разшири размера на спасителния фонд за еврозоната, който за момента е 440 млрд. евро, бързо са се възстановили. Акциите на банките поведоха зелената вълна на фона на сериозните разпродажби в сектора от последната седмица.

„Пазарът реши, че чашата е наполовина пълна, а не наполовина празна“, казва Жизел, допълвайки, че разширяването на спасителния план може да помогне на Европа да „изгради ефективна стена“ за защита на Италия и Испания в случай на фалит на Гърция.

Нараства и оптимизмът, че след тежките загуби от изминалата седмица политиците ще успеят да убедят гласоподавателите, че разширяването на спасителния план е необходимо, допълва той.

„Когато нещата изглеждат мрачни и безнадеждни за политиците е по-лесно да пробутат на данъкоплатците сценария за края на света“, казва Жизел.

Wall Street Journal и BBC съобщиха в понеделник, че фондът за гарантиране на финансовата стабилност на еврозоната може да бъде разширен до трилиони долари.

Слуховете за вероятно понижение на основния лихвен процент от страна на ЕЦБ още следващата седмица също подкрепиха пазарите. Евалд Новотни, член на борда на директорите на банката посочва, че евентуално понижение на рейтинга не може да бъде изключено.

Анализатори на Deutsche Bank прогнозират в писмо до клиенти на банката, че на срещата си през октомври ЕЦБ ще понижи основната си лихва с половин процентен пункт, поради негативния ефект от дълговата криза върху икономиката.

В светлината на новата серия от незадоволителни данни за икономиката, Deutsche Bank  очаква ЕЦБ да понижи лихвените проценти незабавно, вместо да чака до декември. Все пак предстоящата среща ще бъде последна за отиващия ви президент на банката Жан-Клод Трише и съществува риск той да се въздържи от подобна стъпка, предупреждава  Deutsche Bank. Трише повиши основните лихвени проценти два пъти през изминалата година.

Акциите на швейцарската UBS AG се повишиха с над 4,8%. Изпълнителният директор на банката Освалд Грюбел подаде оставката си в събота в резултат на скандала около неразрешената търговия извършена от служител на банката, коствала на UBS 2,3 млрд. долара.

Акциите на миннодобивните компании Fresnillo PLC и Kazakhmys PLC се понижиха в Лондон.

Златото с доставка през декември падна с 1% до 1623 долара за тройунция, докато среброто се понижи с 3,8%.

Загубите в миннодобивния сектор ограничиха печалбите за британския FTSE 100. Индексът спечели 0,45% до 5089.

Акциите на Bayer AG се повишиха с над 5,5%, след като компанията обяви позитивни резултати от третата фаза на изпитания на медикамента за лечение на рак на простатата  Alpharadin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още