fallback

Шойбле: Възстановяването на Гърция ще трае десет години

Според германския финансов министър Атина трябва да остане в еврозоната на всяка цена

11:15 | 24.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Шойбле призовава и Италия към по-решителни спестовни мерки. Снимка: Ройтерс

„За цялостното възстановяване на конкурентоспособността си Гърция ще има нужда по-скоро от едно десетилетие, а не една година“, твърди германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за специализираното икономическо списание Wirtschaftswoche.

Според него обаче няма как нужните строги фискални мерки да бъдат спестени на гръцкия народ. Същевременно Шойбле предупреждава и за последиците от възможен фалит на страната. „Съществува реална опасност в такъв случай валутният съюз да се разпадне“, казва министърът. Освен това Европейският съюз ще загуби политическото доверие и ще подкопае вярата към себе си като надежден търговски партньор. Не бива да се подценяват и опасността за банките и вероятността от зараза сред останалите държави.

Според Шойбле Гърция трябва да остане в еврозоната при всички обстоятелства. „Някои актьори на финансовите пазари се съмняват, дали една такава конструкция като Европа може да поддържа стабилна валутата си. И тестват това“, заявява германският министър. „Някои участници на пазарите имат интерес от волатилност, а не стабилност, защото могат да спечелят от това“.

Във всеки случай гръцкото правителство било твърдо решено да запази членството си в зоната и всички европейци трябвало да имат респект към усилията на държавата. „В крайна сметка народът трябва да реши, дали може и иска да понесе тежестта от реформата“, добавя Шойбле.

Същевременно той призовава Италия към по-решителни спестовни мерки. „Управляващите в Италия, а и във всички страни, трябва да знаят, че е проблематично да се обявяват мерки или нови задължения, а след това да не се спазват. Така може да се загуби доверието на финансовите пазари“.

Според Шойбле дълговете на Италия обаче не са големи и сравнително лесно може да се върнат към правилата на пакта за стабилност. Възможно е било Италия да вземе за повод намаляването на кредитния й рейтинг от страна на Standard & Poor's и да ускори прилагането на пакета с икономии за около 60 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още