fallback

БРИКС са готови да помогнат на Европа, но при „определени условия”

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка настояват за по-енергична борба срещу дълговата криза

09:12 | 23.09.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

BRICS са готови да помогат на изпадналата в криза еврозона, уверяват индийският финансов министър Пранаб Мукхерйе и китайският му колега Сие Сюжън (д.). Снимка: Ройтерс

Водещите индустриални страни (Г-20) и развиващите се страни имат намерение да предотвратят възможността дълговата криза в еврозоната да отслаби финансовите пазари и банки в света, предаде Ройтерс, цитирайки комюнике, прието на завършилата среща във Вашингтон на министри на финансите и управителите на централните банки на 20-те най-богати държави в света и страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР).

„Поемаме ангажимента да предприемем необходимите действия с цел да запазим стабилността на банковите системи и финансовите пазари в евро зоната", се казва в документа. Освен това страните от Г-20 поемат ангажимента да осигурят на банките достатъчно ликвидни средства и достъп до финансиране. Те поеха и "твърд ангажимент" да прокарат през националните парламенти реформите, предвидени във връзка със създаването на Европейския фонд за финансова стабилност. И френският финансов министър Франсоа Бароан обеща, че Г-20 ще се увери, че банките разполагат с достатъчно капитал.

След срещата обаче не бяха представени възможните начини, по които ще бъдат изпълнени тези ангажименти и да бъде върнато доверието в световната икономика, нито е бил обсъждан допълнителен механизъм за оказване на помощ на Европа.

Развиващите се пазари Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка могат да помогнат в стабилизирането на световната икономика чрез Международния валутен фонд (МВФ) и други финансови институции. Същевременно БРИКС настояват за по-енергична борба срещу дълговата криза, защото се опасяват от разпрострирането й, от която те са почти незасегнати. 

По-рано руският финансов министър Алексей Кудрин заяви, че страните с големи резерви биха могли да помогнат на Европа, но при „определени условия”. Премиерът на Китай Уън Дзябао също не изключи възможността Пекин да помогне на Европа за сметка на инвестиции в региона, но призова за това, развитите страни „да решат вътрешните си проблеми”, преди да разчитат на помощ отвън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още