fallback

Сорос: САЩ вече са в нова рецесия

Опозицията на републиканците срещу плана за фискални стимули на президента Обама носи вина за слабия растеж на икономиката, смята седмият по богатство американец

18:12 | 22.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Легендарният инвеститор Джордж Сорос смята, че САЩ вече са изпаднали в нова рецесия, и че опозицията на републиканците срещу плана за фискални стимули на президента Обама носи вина за слабия растеж на икономиката, съобщава CNBC.

В последната класация на сп. "Форбс" за 400-те най-богати американци, милардерът за пръв път попадна в челната десeтка. Сорос е на седмо място с лично богатство от 22 милиарда долара, което е със 7,8 милиарда долара повече от миналата година. “Ние имаме икономическо забавяне и преди всичко конфликт относно това дали богатите трябва да плащат данъци, с които да се стимулира заетостта, или не”, заявява инвеститорът в интервю.

”На път бе да се постигне сделка, която да балансира бюджета в дългосрочен план, но да позволи краткосрочни фискални стимули. Това щеше да е правилната политика”, изтъква Сорос.

”Сделката обаче бе отхвърлена, разпадна се ..., така че избирателите трябва да решат през следващата година какво точно искат”, добавя той. Сорос смята, че политиците от еврозоната постоянно следват грешни стратегии, създавайки по-голяма опасност за глобалната финасова система, отколкото фалитът на щатската банка Lehman Brothers през 2008 г. Мисля, че когато натискът се усили властите ще направят всичко необходимо, за да предпазят системата от разпадане, тъй като алтернативата е прекалено ужасяваща, за да бъде допусната, посочва той.

Две-три от по-малките членки на еврозоната може да фалират и да напуснат общата валута при положение, че това е очаквано и предварително подготовено, смята инвеститорът.

В противен случай то би представлявало значителен риск за глобалната икономика, отбелязва той. Важно е да се даде избор на страните дали да останат в еврозоната, което обаче не значи, че им се оказва натиск да напуснат.

Сорос вярва, че т. нар. „тройка” (ЕС, ЕЦБ и МВФ) ще отпусне следващия транш от помощта за Гърция, но подчертава, че създаването на Европейски спасителен фонд ще определи дали страната ще получи още помощ през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още