fallback

Европейските пазари приключиха сесията със спад

Опасенията за фалит на Гърция се засилиха, след като представителите на ЕС, МВФ и ЕЦБ напуснаха Атина след тридневни безрезултатни консултации

20:16 | 21.09.11 г. 2

Трейдъри на борсата във Франкфурт пред графиката на DAX. Снимка: Ройтерс

Със силни спадове приключи търговията на основните фондови борси в Европа. В края на сесията британският основен индекс FTSE 100 отбеляза понижение от 1,40% до 5 288 пункта, германският DAX 30 регистрира спад от 2,47% до 5 434 пункта, а френският САС 40 отписа 1,62% до 2 936 пункта.

Опасенията от фалит на Гърция отново се засилиха, след като решение на кризата в страната така и не се намери, пише Bloomberg. Все пак, днес гръцкият парламент ратифицира закона, с който Атина си осигурява дългосрочна финансова подкрепа от страна на Европейския съюз.

В Гърция се проведоха и тридневни консултации с инспектори от Европейския съюз, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Официалните представители обаче напуснаха страната, като заявиха, че ще се върнат на нова проверка през следващата седмица.

Междувременно, днес властите в южната ни съседка обявиха нови мерки за съкращаване на разходите и повишаване на постъпленията в хазната. Ройтерс съобщи, че предстои повишение на данъка върху имотите, орязване на пенсиите и заплатите в публичния сектор съкращения на държавни служители. Тридесет хиляди чиновници ще бъдат поставени в т. нар. “трудов резерв” – заплатите им ще бъдат намалени до 60% от размера на настоящото им възнаграждение и ще им бъде даден едногодишен гратисен период да си намерят нова работа.

Днес МВФ за пореден път призова европейските банки да увеличат капиталовите буфери. Фондът изчисли на 300 млрд. евро кредитния риск, който дълговата криза е генерирала за европейските банки.

Търговията на европейските борси приключи преди края на срещата на Федералния резерв на САЩ, така че решенията вероятно ще бъдат отразени от инвеститорите на европейските пазари утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още