fallback

Ставрос Ламбринидис: Гърция ще избегне фалита

Гърция не е бедна държава, но бе управлявана зле през последните години, твърди министърът на външните работи на страната

10:30 | 21.09.11 г. 3

Ставрос Ламбринидис. Снимка: Ройтерс

Гърция ще избегне фалита и „безусловно“ остава в еврозоната, заяви гръцкият министър на външните работи Ставрос Ламбринидис пред CNBC.

“През последната година и половина се събуждах със съобщения за предстоящата ми смърт: фалит на страната“, каза Ламбринидис. "Но ние сме все още тук и Европа е още тук, а еврото все още е много силна валута“, добави той.

Всичко това се случи след приключването на разговорите между „тройката“ кредитори на Гърция (Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка) във вторник, като се очаква нейни представители да се върнат в Атина в началото на следващата седмица.

„Планирането вече е осъществено – не само за това, което Гърция трябва да направи сега, но и до 2014 г.“, посочи министърът. „Гърция не е бедна държава. Тя обаче е държава, която бе зле управлявана за няколко години“, смята той.

Въпреки напредъка в преговорите за гръцкия държавен дълг напоследък Ламбринидис изтъкна 3 основни проблема.

Например като част от спасителния план гръцките политици обещаха да придвижат плана за приватизация, за да бъде намален държавният дълг. Но Гърция би могла да реализира това изискване, особено в телекомуникационния сектор, по-бързо, подчерта министърът.

Освен това Гърция понася по-силна рецесия от очакваното, а пазарите долавят, че Европа понякога „не говори с един глас“, добави Ламбринидис. „Изглежда прекалено много лекари са се събрали около леглото на пациента“, смята той.

Все още обаче министърът е позитивно настроен. „Особено се надявам, че вървим към скорошно измъкване от това болезнено състояние“, твърди той. „Политическата воля, която демонстрирахме през последните няколко седмици според мен е онова, което липсваше, и когато си я върнем, ще излезем от тунела“, категоричен бе Ламбринидис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още