fallback

Гърция и Испания емитираха облигации при повишена доходност

Гърция набра 1,625 млрд. евро с емисия тримесечни съкровищни бонове, а Испания пласира две емисии облигации за общо 4,46 млрд. евро

15:39 | 20.09.11 г. 2

Гърция днес пласира емисия тримесечни съкровищни бонове на стойност 1,625 млрд. евро с лихва от 4,56%, съобщиха от гръцката агенция за управление на държавния дълг, цитирани от РИА Новости.

В сравнение с предходната емисия през август доходността по ценните книжа нарасна с 0,06 процентни пункта. Търсенето им днес надхвърли предлагането 2,84 пъти, докато през август показателят бе 2,95 пъти.

Същевременно правителството на страната е погасило лихви по две емисии държавни облигации на обща стойност 769 млн. евро, съобщиха делови кръгове от лондонското Сити, цитирани от ИТАР-ТАСС. Те са платени по облигации с лихва от 4,5% и матуритет през 2037 г. и по такива с лихва от 4,6% и срок на погасяване през 2040 г.

Гърция финансира дълга си от около 350 млрд. евро благодарение на отпусканите кредити от Европейския съюз и Международния валутен фонд, които я предпазват от обявяване на фалит. Краткосрочните заеми се използват за задържане на страната на пазара на кредити, докато емитирането на дългосрочни държавни ценни книжа стана невъзможно заради рекордно високата доходност по тях, изисквана от пазара.

Настоящата емисия се смята за твърде важна от анализаторите, тъй като „тройката“ кредитори (ЕС, МВФ и ЕЦБ) задържа поредния транш от 8 млрд. евро от кредитите, тъй като Гърция не успява да се вмести в предвидените рамки за бюджетния си дефицит.

Поредният кръг от трудните преговори по темата ще се състои тази вечер, а средствата са нужни на затъналата балканска държава до 15 октомври, за да не допусне просрочие по задълженията си.

Испания пък реализира днес на международния пазар две емисии средносрочни държавни облигации на обща стойност 4,46 млрд. евро, съобщи ИТАР-ТАСС.

Инвеститорите получиха по-високи лихви по тях в сравнение с предишните емисии на държавни ценни книжа с аналогичен срок на погасяване.

Облигациите с матуритет от 12 месеца набраха 3,59 млрд. евро, като търсенето за тях надхвърли 2,8 пъти предлагането, а доходността достигна 3,591% в сравнение с 3,335% при предходната емисия на аналогични ДЦК.

Облигациите със срок на погасяване от 18 месеца набраха 870 млн. евро. Търсенето за тях надхвърли предлагането 2,7 пъти, а доходността им достигна 3,807% при 3,592% при предишната подобна емисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още