fallback

Загубите на UBS от неразрешени операции се увеличиха до 2,3 млрд. долара

Банката, която наскоро обяви мерки за свиване на разходите, може да пожертва още работни места заради скандала с непозволените търговски операции

09:49 | 19.09.11 г.

Снимка: Ройтерс

UBS коригира загубите си от неразрешени операции до 2,3 млрд. долара, съобщи Bloomberg, като цитира главния изпълнителен директор Освалд Грюбел. Това е реална заплаха за изплащането на бонусите на служителите, както и за много работни места в банката, допълва агенцията.

На 15 септември финансовата институция обяви, че заради неразрешена търговия с фючърси върху S&P 500, DAX и EuroStoxx в последните три месеца UBS е натрупала загуби в размер на 2 млрд. долара. Очаква се банката да излезе на загуба за третото тримесечие заради разкритията, а срещу дилъра, виновен за загубите, се води разследване.

Дори преди разкритието от 15 септември Грюбел оповести мерки за съкращаване на разходите заради спада в печалбата за първото полугодие. Още миналия месец базираната в Цюрих финансова институция съобщи, че планира съкращаването на около 3 500 работни места, като 45% от тях ще бъдат в сферата на инвестиционното банкиране.

Грюбел коментира пред Der Sonntag, че не възнамерява да подава оставка заради скандала с неразрешените операции. В друго интервю, дадено за швейцарската телевизия Tagesschau обаче той заяви, че също носи отговорност за събитията в банката и „трябва да си понесе последствията“.

„Всичко това доказва, че дори и динозавър като Грюбел, който отдавна е в кухнята на инвестиционното банкиране, не може да избегне катастрофата“, коментира Тобиас Щрауман от Университета в Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още