fallback

Великобритания иска да съди ЕЦБ заради правила, които ще ощетят лондонското Сити

Документ на банката предвижда клиринговите къщи да бъдат базирани в еврозоната, ако обслужват повече от 5% от пазара на даден финансов инструмент, деноминиран в евро

12:06 | 16.09.11 г. 13

Очаква се Великобритания да подаде иск срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) заради установяването на правила, които според страната поставят в неблагоприятно положение лондонското Сити и биха принудили една от най-големите клирингови къщи в света да премести операциите си в еврозоната, пише Financial Times. Това е първият случай, в който Великобритания ще съди ЕЦБ. Вчера от банката отказаха коментар върху намеренията на Великобритания.

Безпрецедентната правна мярка подчертава сериозността на безпокойството на министерско ниво в Обединеното кралство по отношение политиката на ЕЦБ, след като страната е в спор с Германия и Франция за инфраструктурата на европейските финансови пазари.

Документ на ЕЦБ от лятото изисква клиринговите къщи да бъдат базирани в еврозоната, ако обслужват повече от 5% от пазара на даден финансов инструмент, деноминиран в евро.

Аргументът на ЕЦБ е, че в интерес на финансовата стабилност е необходимо инфрастркуктурата на финансовите пазари да се намира в еврозоната, така че кризите да не бъдат разрешавани от много централни банки с противоположни интереси.

Ако бъде приложена от ЕЦБ, политиката ще подкопае инфраструктурата на финансовия пазар в Лондон, тъй като ще изисква клиринговите къщи да преместят много от операциите си в еврозоната – най-вероятно във Франкфурт или Париж.

Великобритания ще поиска от съда да отхвърли предлаганите правила, тъй като те ограничават свободното движение на капитали и престъпват правото на международен бизнес на територията на ЕС.

„Това решение противоречи на европейското законодателство и основните принципи на общия пазар, като пречи на клиринга на някои финансови продукти извън еврозоната. Затова сме започнали процедура срещу ЕЦБ чрез Европейския съд в Люксембург“, заяви говорител на британското министерство на финансите.

Британски дипломати отдавна се опасяват, че Париж предприема опити да манипулира пазарните правила в опит да премести центъра на тежестта на финансовите услуги от лондонското Сити на континента.

По-рано през годината правителствата на държавите от ЕС обсъдиха възможността за предоставяне на клиринговите компании на достъп до средствата на централните банки като мярка за подкрепа на финансовата им стабилност. В момента обаче централните банки от ЕС могат да предоставят достъп до средства само на финансови организации, които се намират в еврозоната, което лишава британските компании от ресурс.

„Изглежда това изявление показва възможни промени в подхода, който демонстрират британските власти в партньорството си с ЕС. Според общото мнение на деловите кръгове в Сити, те не полагат достатъчно усилия на общоевропейско равнище за защита на финансовите интереси на страната. Изявлението вероятно трябва да убеди бизнеса в обратното“, заяви пред Bloomberg адвокатът Дарън Фокс от Simmons & Simmons LLP.

Клиринговите къщи придобиват все по-голямо значение за запазване на стабилността на финансовата система поради новите предписания на Г-20, които трябваше да сложат нещана в ред след кризата от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още