fallback

Еврозоната заплашена от системна кредитна криза

Финансовите министри на страните от валутния съюз на Европа са били предупредени за опасността на срещата им, която се състоя в Полша в края на миналата седмица

11:53 | 15.09.11 г. 2

Европейските финансови министри са били предупредени, че има опасност от нова, системна кредитна криза, ако дълговите проблеми на държави от еврозоната се разпространят сред банките.

Това е записано в доклад, подготвен за срещата на финансовите министри на страните от еврозоната, която се състоя в петък и събота в Полша, предаде Ройтерс.

“Заразата” се разпространява сред държавите и пазарите и кризата се превръща в системна. Това поражда сериозно напрежение на дълговите пазари и увеличава риска за банките”, пише в документа, подготвен от Икономическия и финансов комитет, с който Ройтерс разполага.

“Препоръчително е допълнително подсилване на банковите активи”, посочва се още в доклада. Това мнение съвпада с призива на Международния валутен фонд (МВФ) да се предприеме спешна рекапитализация на европейските банки.

В последно време Китай и САЩ на няколко пъти предупредиха, че дълговата криза в еврозоната излиза извън правителствения контрол и че властите в държавите от валутното обединение на всяка цена трябва да спрат разпространението й.

Европейските политици търпят критиките и на други държави, инвеститори, икономисти, както и на МВФ и Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още